Proiectul tichetelor de masă, promovat de Andrian Candu, aprobat în prima lectură în Parlament

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Proiectul legii cu privire la tichetele de masă, înaintat de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a fost aprobat azi în prima lectură cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi în sală. În prezentarea raportului său, speakerul Andrian Candu, a menționat că acesta prevede instituirea unui mecanism suplimentar de protecție socială a salariaților prin oferirea tichetelor de masă, în valoare de 45 de lei. Suma va fi un supliment la salariul de bază, iar valoarea nominală urmează a fi indexată anual, în funcție de inflație.

Totodată, tichetele de masă sunt destinate doar pentru a fi folosite în cantine, cafenele, restaurante sau pentru procurarea produselor alimentare în unitățile de comerț. Este interzis schimbul tichetelor de masă contra bani sau diminuarea salariului.

Potrivit autorului, inițiativa vizează inclusiv luptă împotriva salariilor în plic și a evaziunii fiscale, iar astfel de sisteme funcționează din 1954 în foarte multe țări europene, inclusiv Italia, Franța, Cehia, Ungaria, România etc.

Înainte de a fi înregistrat și dezbătut în plenul Parlamentului proiectul a fost examinat și supus mai multor runde de dezbateri publice cu participarea reprezentanților autorităților și instituțiilor de stat, ai mediului de afaceri, sindicatelor și patronatelor. Toate propunerile și recomandările au fost incluse în proiectul de lege.

Ulterior, acesta a fost avizat și susținut de Guvernul Republicii Moldova, Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie, precum și Comisia economie, buget și finanțe. De asemenea, proiectul cu privire la tichetele de masă urmează a fi votat în lectură finală.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...