Fără pungi din plastic! Din 2018 comercializarea acestora în unitățile comerciale va fi interzisă

Man looking at bill in grocery store. Image shot 2007. Exact date unknown.
Foto: Watchdog.org

Astăzi, 7 iulie, a fost votat în lectură finală proiectul de lege privind interzicerea pungilor de plastic. Potrivit proiectului, utilizarea și comercializarea pungilor din plastic de unică folosinţă de către unităţile comerciale cu amănuntul se va sancționa cu amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 100 la 200 de unităţi convenţionale sau cu amendă în mărimea valorii produsului respectiv, dar nu mai puţin de 200 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei juridice.

Retragerea de pe piață a pungilor de plastic va fi făcută treptat. Astfel, administratorii unităților comerciale vor avea la dispoziție patru ani să se conformeze legii:

•          Pentru unităţile comerciale ambulante, magazine, mobile, staţionare provizorii, Legea va fi aplicată începând cu anul 2020;

•          Pentru unităţile comerciale cu suprafaţă medie şi mică stipulate, legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

În prezent, pungile de plastic nu sunt reciclate, ci sunt aruncate împreună cu deşeurile menajere şi transportate la gunoişti, iar la descompunerea acestora – în aer, apă și sol se elimină oxizi de azot și carbon, oxizi ai metalelor grele și alte substanțe cancerigene, ce afectează grav starea mediului și sănătatea populației. Acest proiect are drept scop responsabilizarea agenților economici, schimbarea atitudinii populației față de necesitatea imperativă a interzicerii utilizării lor, dar și diminuarea consumului de astfel de ambalaje la nivel de republică până în anul 2020.

Potrivit datelor statistice, anual, un cetățean al republicii utilizează circa 140 pe pungi din plastic sau circa 420 de milioane de pungi, în total, per republică.

Amintim că, începând cu 1 ianuarie 2017 a fost interzisă distribuirea gratuită a pungilor din plastic, cu excepția pungilor din plastic foarte subțire, în scopul prevenirii și evitării poluării mediului cu deșeuri formate urmare a utilizării acestor pungi.

Astfel, după intrarea în vigoare a prevederilor Legii privind deșeurile, toate supermarketurile trebuie să le ofere cumpărătorilor alternative: fie folosesc plase biodegradabile, cu inscripția „material biodegradabil” sau „reciclabil”, fie folosesc plase din hârtie care să conțină 40% material reciclat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente