Actualitate

La fiecare trei ore o femeie este bătută crunt

Violența în familie continuă a fi o infracțiune frecvent întâlnită în Moldova, însă, din păcate, nu toți cetățenii conștientizează gravitatea acestei fapte și nici nu o percep ca o crimă, ce poate fi prevenită.

La 16 martie curent, au intrat în vigoare mai multe modificări la Legea nr. 197 care vin să îmbunătățească cadrul legislativ în domeniu, să elimine lacunele și neconcordanțele legislative evidențiate pe parcursul implementării legii și să descurajeze agresorii privind comiterea actelor de violență asupra membrilor familiei.

Astfel, pentru actele de violență soldate cu vătămarea neînsemnată a integrității corporale, agresorul nu mai are alternativa de achita doar o amendă, în privința acestuia fiind aplicat arestul pe o perioadă până la 15 zile sau pedeapsa cu muncă neremunerată în folosul comunității până la 60 de ore, împăcarea victimei cu agresorul fiind inadmisibilă.

Cazul recent al unei familii de la Ștefan-Vodă demonstrează eficiența noilor prevederi legale. Astfel, în urma actului de violența comis, Poliția a emis, la 17 martie 2017, ordinul de restricție de urgență pe numele agresorului, ulterior fiind emisă și ordonanța de protecție (la 24 martie 2017). Agresorul a fost referit justiției, iar la 23 iunie curent, a fost condamnat la 6 ani privațiune de libertate. Astfel, a fost posibilă protejarea victimei de agresor într-un timp foarte scurt.

De asemenea, potrivit noilor amendamente, victima poate mult mai ușor să beneficieze de măsuri de protecție și să-i fie acordată asistența juridică garantată de stat. Declaraţia independentă a victimei este suficientă pentru emiterea ordonanţei de protecţie, fapt ce simplifică procedura de obținere a măsurilor de protecție.

Ca rezultat, 367 victime au fost asistate în vederea emiterii ordonanței de protecție, în procedură civilă de către instanțele judecătorești.

În prima jumătate a anului curent au fost înregistrate peste 1200 cazuri de violență în familie. 

Timpul.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *