La Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, a avut loc şedinţa preliminară în cadrul dosarului. Cauza a ajuns la judecătoarea Vasilisa Muntean. Deşi procesul este public, Muntean nu a permis prezenţa presei şi a invocat insuficienţa de spaţiu. Fostul ministru al Agriculturii este învinuit de luare de mită pentru înstrăinarea ilegală a 9 hectare de teren. Eduard Grama pledează însă nevinovat.

În acelaşi dosar figurează şi fostul viceministru al Mediului, Lazăr Chirică, care este şi director al Colegiul Naţional de Viticultură şi Vinificaţie. Potrivit procurorilor, el ar fi primit de la unul dintre complici 660 de mii de lei pentru a aviza pozitiv proiectul de parcelare a terenului. Lazăr susţine că este învinuit în baza unor declaraţii mincinoase.

După şedinţă, unul dintre procurorii de caz a declarat că în cadrul şedinţei preliminare au fost prelungite măsurile preventive pe numele a doi inculpaţi. Acuzatorul a refuzat însă să ofere detalii cu privire la învinuirea adusă lui Grama.

În cadrul dosarului privind înstrăinarea a peste 30 de hectare de teren din comuna Stăuceni, la sfârşitul anului trecut şi la începutul anului curent au fost reţinuţi foşti şi actuali funcţionari, antreprenori, jurişti, dar şi avocaţi. Ei sunt învinuiţi că ar fi luat în arendă, pe un termen de 30 de ani, terenul, iar ulterior, schimbându-i destinaţia din extravilan în intravilan, au încercat să parceleze lotul şi să-l vândă unor persoane terţe. Pentru a obţine decizii favorabile, aceştia ar fi mituit mai mulţi funcţionari.