Actualitate

De ce unii pot dormi, în ciuda zgomotelor

Unele persoane sunt norocoase că nu-și întrerup somnul din cauza picamerelor, certurilor vecinilor, sforăitului partenerului, ceasului care ticăie și lista poate continua. De fapt, dacă mă gândesc bine acest lucru are și un minus: câteodată, zgomotele îți anunță un pericol major, iar dacă dormi profund, nu prea te poți trezi repede ca să scapi de necaz.

Creierul blochează zgomotele
Oamenii de știință au descoperit că există o categorie de oameni care practic reușesc cumva să se seteze pe programul fără zgomote atunci când dorm. Ei transmit subliminal creierului că nimic din jurul lor nu le poate perturba somnul. Însă acest mecanism de protecție nu funcționează și ziua ci doar pe timpul nopții, explică cei de la telegraph.co.uk.

Momentul declanșator al stării de „somn fără sunete“ se produce atunci când acele persoane închid ochii. Potrivit specialiștilor, acest pas ar duce la producerea unei „substanțe chimice“ care acționează mult mai bine ca dopurile de urechi.

Undele cerebrale

Cercetătorii respectivi au analizat undele de la nivelul creierului unor subiecți, iar descoperirea a fost foarte interesantă. Potrivit acestora, mintea produce în timpul somnului anumite impulsuri. Ei le-au numit „axe“, care pare-se că te protejează de zgomot la nivel conștient. De asemenea, oamenii de știință au mai aflat că persoanele ale căror creiere produc mai multe impulsuri în timpul odihnei nocturne au un risc destul de mic să fie trezite de anumite sunete, mai mult sau mai puțin puternice.

Undele cerebrale joase au fost urmărite cu ajutorul electroencefalografiei, prescurtarea ei fiind EEG. Testul dezvăluie diferitele stagii ale somnului.

Rezultatele au fost uimitoare: în etapele a II-a și a III-a, când oamenii dorm, aceste unde cerebrale au alternat cu scurte impulsuri rapide, cele care au for denumite axe. 

clicksanatatea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *