Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (video) Cum s-a schimbat în…

(video) Cum s-a schimbat în ultimele patru luni poziția primarei de Țânțăreni față de problema gunoiștii

De astăzi, 6 iulie, gunoiul din Chișinău va fi transportat la platforma din Țânțăreni. Se întâmplă după ce consilierii locali din comuna Țânțăreni, r. Anenii Noi, au votat la 5 iulie pentru a redeschide gunoiștea în schimbul unei liste de angajamente asumate de Primăria municipiului Chișinău, printre care alocarea anuală în bugetul localității a sumei de 6 milioane de lei pentru soluţionarea problemelor de interes local și construirea unui drum de ocolire a localității, astfel încât mașinile care duc deșeuri la Țânțăreni să nu mai treacă nemijlocit prin localitate. 

„Decizia care a luat-o Consiliul local pentru redeschiderea poligonului de gunoi, care se află la noi în localitate,  a fost o decizie foarte complicată din motiv că peste 30 de ani, comuna noastră a fost ignorată de municipalitate și din cauza aceasta oamenii nu mai au încredere că promisiunile care s-au făcut în această perioadă de dezbateri și discuții nu vor fi realizate”, a explicat Ina Pașcan votul consilierilor, mulțumind premierului și colegului său de partid, Pavel Filip,  pentru implicare și garantarea responsabilităților puse în fața municipalității.

„Doar datorită Guvernului noi am făcut pasul dat. Nu vreau să spun nimic, că nu este vina dlui Grozavu sau a altor funcționari, vorbim în general de Primăria Chișinău. Din cauza neglijenței s-a ajuns la situația foarte complicată în satul Țânțăreni”, a vorbit primara.

Ina Pașcan a declarat că aleșii locali s-au gândit „că daci îi responsabilizăm, vom reduce impactul negativ a acestei gunoiști asupra mediului. Sperăm că de astăzi lucrurile se vor schimba”. Aceasta a negat că decizia a fost luată sub presiune:

„Nu s-a impus nimic”. primara a invocat că este conștientă de faptul că gunoiștea a fost construită cu mulți ani în urmă, iar atunci nimeni nu a pus problema dacă corespunde normelor: „Procesul a fost pornit, noi suntem generația care trebuie să răspundem de alegerea care a fost făcută cu mulți ani în urmă”, a justificat primara, declarând că s-au purtat multe consultări cu locuitorii și că aceștia sunt obosiți de faptul că „iarăși”, trebuie să se adune și să discute. „Noi am înțeles clar, că dacă nu o redeschidem, punem în pericol, în continuare, efectul negativ al acestei gunoiști”, a punctat primara PDM, explicând că dacă autoritățile vor îndeplini obligațiunile asumate, contractul va fi prelungit automat, până când pe locul identificat de autorități pentru o nouă gunoiște, nu va fi construită o instalație care corespunde cerințelor europene.

Acțiunile de astăzi diferă mult de poziția pe care primara o avea acum patru luni.  În martie curent, după ce primarul municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a declarat că problema depozitării deșeurilor ar putea fi rezolvată prin revenirea la groapa de gunoi din Țânțăreni, Ina Pașcan afirma că nu va merge în niciun caz la acest compromis.

„Cel puțin 10 milioane de lei anual ar putea intra în bugetul local Țânțăreni. Pe lângă aceasta, 14 milioane de euro ar putea fi distribuiți pentru modernizarea gunoiștii. Dacă nu va fi posibil, municipiul Chișinău este gata să ofere 10 milioane lei pe an pentru un alt teren liber în afara orașului. Dar așa deja vom ieși din strategia națională, care prevede depozitarea la Țânțăreni”, declara Dorin Chirtoacă la 20 martie, precizând că un alt loc decât Țânțăreni nici prin lege nu este permis de a căuta. „A fost identificat acel loc, unde este prevăzută extinderea de la peste 20 de hectare disponibile – la 50 de hectare. Cei de la Țânțăreni nu înțeleg și legea prevede că, atunci când o autoritate locală se împotrivește, hotărârea o ia Guvernul”, afirma edilul.

La rândul ei, Ina Pașcan venea cu o replică: „Dorin Chirtoacă, prin toate afirmațiile pe care le face, dacă așa tare dorește să rezolve problema Chișinăului, să fie bun să și-o ducă la el în localitate, să le promită oamenilor zece milioane, să le facă condiții și o groapă ecologică, ca să nu aibă efect negativ. Noi nu dorim nimic, noi dorim doar să ne lase în pace ca noi să putem trăi și copii noștri să fie sănătoși”.

Citiți și

(video) Locuitorii – împotrivă, consilierii – pentru redeschiderea gunoiștii! Primara PDM din Țânțăreni explică: „Doar datorită Guvernului noi am făcut pasul dat”