Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (video) Locuitorii - împotrivă, consilierii…

(video) Locuitorii – împotrivă, consilierii – pentru redeschiderea gunoiștii! Primara PDM din Țânțăreni explică: „Doar datorită Guvernului noi am făcut pasul dat”

Deșeurile din Chișinău vor fi transportate, cel puțin în următorii doi ani și jumătate, la gunoiștea din Țânțăreni. Deși, locuitorii s-au expus de nenumărare ori împotrivă și chiar au organizat proteste, blocând accesul mașinilor care transportau deșeurile din capitală, iar ieri, 5 iulie, în cadrul unei ședințe a Consiliului local Țânțăreni, sătenii au refuzat orice propuneri și alocări de bani, cerând doar interzicerea de a mai aduce gunoiul, consilierii locali au acceptat redeschiderea poligonului în schimbul mai multor angajamente ale municipiului Chișinău, printre care transferarea, anual, în bugetul comunei a sumei de șase milioane de lei. Într-o conferință de presă, susținută astăzi de către premierul democrat Pavel Filip, viceprimarul de Chișinău Nistor Grozavu, cercetat penal în dosarul parcărilor cu plată din capitală, și Ina Pașcan primara comunei Țânțăreni, aleasă în iunie 2015 pe listele PLDM, dar care, asemeni altor o sută de edili din toată țara, a aderat la PDM, s-a vorbit despre decizie drept salvarea de la un „colaps al deșeurilor”. 

În cadrul ședinței din 5 iulie a Consiliului local Țânțăreni, oamenii s-au pronunțat împotriva redeschiderii gunoiștii, pe când consilierii le-au explicat că sunt puși în situația de a alege între două variante: aducerea gunoiului fără niciun beneficiu pentru localitate sau aducerea gunoiului în schimbul îndeplinirii de către Primăria Chișinău a unei liste de angajamente menite să dezvolte comuna.

„Lucrurile au fost complicate din două motive. În primul rând, cum a fost gestionată ducerea deșeurilor la Bubuieci. Aici, personal, am foarte multe întrebări: cum a fost posibil să se ajungă la o așa situație? Urmează să clarificăm toate aceste lucruri, cât de legal a fost, și apoi, având la dispoziție atâta timp, pentru că ducerea deșeurilor la Bubuieci a fost o soluție temporară. Acest poligon nu a fost pregătit pentru deșeuri. Dar, este o situație aparte. Cred că organele de drept se vor clarifica. Întrebarea mea este: pur și simplu, gospodărește, dacă ai știut că există o problemă atât de mare în municipiu, având la dispoziție șase ani, de ce nu ai identificat o soluție, dar ai acceptat-o pe cea temporară?”, s-a arătat nemulțumit premierul Pavel Filip într-o conferință de presă, declarând că lucrurile sunt complicate și din motivul că unii politicieni iresponsabili au fost foarte interesați și au încercat în toate aceste săptămâni să instige și să provoace o criză uriașă a deșeurilor în municipiul Chișinău.

„Toți acești politicieni, unii din ei se mai numesc reprezentanți ai societății civile, dar, de fapt, sunt și ei parte a unor formațiuni politice, au tot mers pe la Țânțăreni să cheme oamenii la proteste, asigurândui că dacă veniți voi, ne alăturăm și noi. Îmi pare rău că în R. moldova avem asemenea forțe politice, care vor să crească pe baza necazurilor altor oameni!”, a declarat Pavel Filip, care însă nu a făcut trimitere la vreun caz concret de influență politică și nu a făcut publice numele persoanelor, dar s-a rezumat prin a-i atenționa că  „nu vor rezista foarte mult” și că dacă vor continua, „chișinăuienii vor duce gunoiul la domiciliile lor”.

Premierul democrat Pavel Filip a declarat că a încercat să găsească soluții împreună cu viceprimarul Nistor Grozavu, cercetat penal în dosarul parcărilor cu plată din capitală, și primara comunei Țânțăreni, Ina Pașcan, aleasă în 2015 pe listele PLDM, dar care, asemeni  a circa o sută de edili din toată țara, a aderat la Partidul Democrat din Moldova (PDM).

Premierul a declarat că primara de Țânțăreni, a venit la Guvern cu cerințe concrete, iar pe alocuri, exagerate, dar a afirmat că o respectă pentru modul în care s-a impus să apere interesele locuitorilor comunei: „Admir modul în care a ridicat cerințe concrete dna primar de Țânțăreni”.

Filip a declarat că locuitorii vor avea doar beneficii, iar întrebarea dacă vor fi sau duse deșeurile acolo, nici nu a fost pusă. Șeful Executivului a invocat că dacă nu se ajungea la o înțelegere avea să continue situația de criză.

Compromisul constă în faptul că Primăria municipiului Chișinău s-a angajat „să realizeze mai multe acţiuni, din care vor avea de beneficiat locuitorii comunei”, iar Guvernul,  va monitoriza implementarea lor.

Printre cele mai importante măsuri, enunțate Pavel Filip, se numără:

  • transferarea anuală pe contul Primăriei comunei Ţânţăreni a sumei de 6 milioane de lei pentru soluţionarea problemelor de interes local;
  • consolidarea şi întreţinerea barajului;
  • achiziţionarea, montarea şi asigurarea funcţionării Staţiei de filtrare şi epurare a levigatului;
  • organizarea lichidării gunoiştilor neautorizate şi evacuarea gratuită din localitate a deşeurilor menajere;
  • reabilitarea şi repunerea în funcţiune a Staţiei de tratare  a apei potabile;
  • instalarea iluminării stradale;
  • asigurarea reparaţiei străzilor asfaltate din localitate;
  • construirea unui drum de ocolire a localității, astfel încât mașinile care duc deșeuri la Țânțăreni să nu mai treacă nemijlocit prin localitate;
  • plantarea fâşiei forestiere pe perimetrul poligonului şi montarea unui gard de protecţie în jurul poligonului pentru excluderea poluării mediului;
  • reabilitarea Centrului de sănătate din localitate;
  • montarea pavilioanelor pentru copii la grădiniţă, pavarea teritoriului grădiniţei şi instalarea gardului;
  • acordarea foilor de odihnă pentru copii din localitate

„Decizia care a luat-o Consiliul local pentru redeschiderea poligonului de gunoi, care se află la noi în localitate,  a fost o decizie foarte complicată din motiv că peste 30 de ani, comuna noastră a fost ignorată de municipalitate și din cauza aceasta oamenii nu mai au încredere că promisiunile care s-au făcut în această perioadă de dezbateri și discuții nu vor fi realizate”, a explicat Ina Pașcan votul consilierilor, mulțumind premierului și colegului său de partid, Pavel Filip,  pentru implicare și garantarea responsabilităților puse în fața municipalității. „Doar datorită Guvernului noi am făcut pasul dat. Nu vreau să spun nimic, că nu este vina dlui Grozavu sau a altor funcționari, vorbim în general de Primăria Chișinău. Din cauza neglijenței s-a ajuns la situația foarte complicată în satul Țânțăreni”, a vorbit primara.

Ina Pașcan a declarat că aleșii locali s-au gândit „că daci îi responsabilizăm, vom reduce impactul negativ a acestei gunoiști asupra mediului. Sperăm că de astăzi lucrurile se vor schimba”. Aceasta a negat că decizia a fost luată sub presiune:

„Nu s-a impus nimic”. primara a invocat că este conștientă de faptul că gunoiștea a fost construită cu mulți ani în urmă, iar atunci nimeni nu a pus problema dacă corespunde normelor: „Procesul a fost pornit, noi suntem generația care trebuie să răspundem de alegerea care a fost făcută cu mulți ani în urmă”, a justificat primara, declarând că s-au purtat multe consultări cu locuitorii și că aceștia sunt obosiți de faptul că „iarăși”, trebuie să se adune și să discute. „Noi am înțeles clar, că dacă nu o redeschidem, punem în pericol, în continuare, efectul negativ al acestei gunoiști”, a punctat primara PDM, explicând că dacă autoritățile vor îndeplini obligațiunile asumate, contractul va fi prelungit automat, până când pe locul identificat de autorități pentru o nouă gunoiște, nu va fi construită o instalație care corespunde cerințelor europene.

La rândul său, viceprimarul Nistor Grozavu, care se află la conducerea municipiului din decembrie 2007, respectiv, activa și în perioada când a fost închisă gunoiștea din Țânțăreni și luată decizia ca deșeurile din caaitală să fie duse la Bubuieci, a adus mulțumiri Cabinetului de miniștri pentru implicare și susținere.

Nistor Grozavu a recunoscut că primarul și consilierii din Țânțăreni au avut de ales între două variante: „Ce se va întâmpla dacă acest poligon rămâne în starea actuală, conservat, cu tot impactul care poate fi, și ce se va întâmpla dacă, totuși se redeschide? Au ajuns la concluzia că, totuși, în cazul redeschiderii cu condiția îndeplinirii acelor angajamente: instalarea stației de epurare și filtrare a livigatului, consolidării barajului și îndeplinirea altor lucrări, comuna va avea numai de câștigat”.

Grozavu a adat asigurări locuitorilor din Țânțăreni că toate acele obligațiuni pe care Primăria municipiului Chișinău și le-a asumat vor fi îndeplinite. Acesta a argumentat că de ieri serviciile primăriei deja s-au deplasat la fața locului pentru a lua măsurile prevăzute.

„Noi ne cerem scuze de la locuitorii comunei Țânțăreni că pe parcursul a 30 de ani nu s-a întreprins nimic, cu mici excepții. Însă, acum noi vom întoarce toate datoriile față de comună și, în acest fel, noi am evitat acel colaps al deșurilor menajere pe care le vedeți în alte localități”, a declarat Grozavu, care și-a cerut scuze și în numele autorităților din anii 1990-2000, care n-ar fi avut grijă de localitate.

Întrebat de jurnaliști cine se face, totuși,  vinovat de situația la care s-a ajuns, viceprimarul a declarat că nu are abilitatea de a numi o persoană sau alta și a invocat că există Procuratura Generală care urmează să facă lumică în acest caz. Grozavu a precizat că acum două săptămâni procurorii au solicitat toate actele referitor la funcționarea Poligonului din strada Uzinelor. Cât despre partea sa de vină, Grozavu a declarat că a participat la dezbaterile privind problema deșeurilor, dar nu a fost cel responsabil și că în gestiunea sa această situație se află din 31 mai 2017.

Nistor Grozavu a declarat că CMC a votat deja pentru atribuirea banilor necesari construcției stației de epurare, pentru lucrările de consolidare a digului, iar procedura de procurare a stației de epurare este pe ultima sută de metri.

„Stația de epurare urmează a fi cumpărată și în termen de 30 de zile va fi instalată. Ulterior, va fi anunțată procedura de licitație pentru proiectarea lucrărilor de conservare a ambelor gunoiști: poligonul pentru deșeuri menajere și poligonul pentru materiale de construcție.  După executarea lucrărilor de conservare, vor fi plantați arbori, arbuști, însă stația de epurare va fi exploatată până în momentul când livigatul va fi epuizat”, a conchis Nistor Grozavu.