02:30:13 19.04.2024
Stiri

VIDEO // Deșeurile din Chișinău vor fi transportate de astăzi la poligonul din Tânțăreni. Premierul Filip: „Au fost depuse eforturi supraomenești”

Social 06.07.2017 11:20 Vizualizări2174 Autor: Ziarul National
VIDEO // Deșeurile din Chișinău vor fi transportate de astăzi la poligonul din Tânțăreni. Premierul Filip: „Au fost depuse eforturi supraomenești”


Deșeurile din municipiul Chișinău vor fi evacuate, începând de astăzi, la poligonul de la Țânțăreni, raionul Anenii Noi. O decizie în acest sens a fost luată în urma negocierilor între Guvernul R. Moldova și primăriile din municipiul Chișinău și comuna Țântăreni. Autoritățile anunță că Primăria Țânțăreni va avea mai multe beneficii, inclusiv un buget pentru nevoi personale de 6 milioane de lei anual, pentru faptul că a acceptat ca gunoiul din Chișinău să fie din nou depozitat la poligonul din localitate.

„A fost depus un efort supraomenesc pentru a găsi soluții și a rezolva această problemă. Rolul Guvernului a fost de a ajuta Primăria capitalei pentru a identifica aceste soluții. Vă aduceți probabil aminte criza deșeurilor de acum o lună. Lucrurile au fost complicate din mai multe motive. În primul rând, e vorba de modul în care a fost gestionată problema deșeurilor transportate la Bubuieci. Cât de legală a fost acea decizie, mai ales că poligonul respectiv nu era pregătit? Sper că organele de drept se vor clarifica. O altă întrebare e de ce timp de șase ani nu s-a identificat o soluție în privința deșeurilor? De ce s-a acceptat o soluție temporară?”, a întrebat premierul Pavel Filip, în cadrul unui briefing de presă organizat astăzi.

De asemenea, prim-ministrul a criticat și politicienii care în ultimele săptămâni au încercat să provoace o nouă criză a deșeurilor. „Câțiva politicieni iresponsabili au fost interesați în ultimele săptămâni să instige și să provoace o criză uriașă a deșeurilor în Chișinău. Toți acești politicieni, care se numesc reprezentanți ai societății civile, au tot mers la Țânțăreni și au chemat oamenii le proteste. Îmi pare rău ca avem politicieni care vor să crească pe baza necazului altor oameni. Vreau să-i avertizez că așa formațiuni politice nu vor rezista mult. Nu poți să-ți construiești o carieră politică pe necazurile propriilor cetățeni. Dacă vor continua să facă astfel de mizerii, atunci vom face publice numele lor. Vor trebui să se aștepte ca locuitorii capitalei să ducă gunoiul la casele lor”, a subliniat sursa citată.

Pavel Filip a vorbit și despre „decizia înțeleaptă” a autorităților din Țânțăreni, care au acceptat în cele din urmă să permită transportarea deșeurilor la poligonul din localitate.

„Doamna primar de Țânțăreni a venit cu cerințe concrete, poate pe alocuri exagerate. Totuși, am un respect deosebit pentru ea și pentru modul în care apără interesele oamenilor. Dacă astăzi nu ajungeam la o înțelegere, atunci urma să avem o nouă situație de criză, iar gunoiul tot la Țânțăreni urma să fie evacuat. Așa că am ajuns la un compromis, iar Primăria Chișinău va realiza mai multe acțiuni pentru locuitorii din Țânțăreni. Astfel, comuna va primi anual câte 6 milioane de lei pentru rezolvarea problemelor de interes local. Va fi achiziționată și montată o stație de filtrare și tratare a apei, vor fi reabilitate drumurile din localitate, va fi construit un drum de ocolire spre poligon, va fi plantată o fâșie forestieră și un gard care va izola gunoiștea. Va mai fi construit și un Centru de Sănătate în comună. Acestea sunt cele mai importante acțiuni pe care urmează să le realizeze Primăria Chișinău, iar Guvernul va monitoriza că lucrurile să se întâmple anume așa”, a conchis Filip.

Primărița din Țânțăreni, Ina Pașcan, a mulțumit premierului Filip pentru că intermediat negocierile cu municipalitatea. „Timp de 30 de ani comuna Țânțăreni a fost ignorată de autoritățile capitalei și oamenii nu mai credeau că promisiunile pot fi realizate. Toate beneficiile vor fi în folosul oamenilor. Suntem conștienți că, dacă lăsam lucrurile așa, exista pericolul de dărâmare a digului poligonului. De astăzi lucrurile se vor schimba în bine”, a adăugat Ina Pașcan.

Regia municipală „Autosalubritate” va relua astăzi evacuarea deşeurilor din Chişinău şi le va depozita pe poligonul de la Țânțăreni, Anenii Noi. Consiliul municipal Chişinău a aprobat în ședința din 4 iulie alocarea a 39,3 milioane de lei pentru amenajarea suplimentară a poligonului de la Ţânţăreni, pentru efectuarea unor lucrări de dezvoltare în localitate și pentru acordarea compensațiilor pentru prejudiciul adus locuitorilor.

Problema gunoiului neevacuat în oraşul Chişinău a apărut la 5 iunie, după ce locuitorii comunei Bubuieci au blocat pentru două zile accesul camioanelor Regiei „Autosalubritate” spre groapa de gunoi din localitate. Locuitorii satului cer din luna martie autorităţilor capitalei să nu mai ducă deşeurile municipale în preajma lor. Până în anul 2010, deșeurile erau transportate la poligonul din Țânțăreni, însă şi acolo au avut loc proteste, iar în calitate de soluție temporară a fost găsită transportarea deșeurilor la Mina Purcel din strada Uzinelor, în aproprierea comunei Bubuieci.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md