Trimite e-mail | Printeaza
Social
05.07.2017

Comisia parlamentară de profil a aprobat proiectul de lege cu privire la tichetele de masă

Comisia parlamentară de profil a aprobat proiectul de lege cu privire la tichetele de masă

Comisia protecție socială, sănătate și familie a aprobat, în ședința de astăzi, raportul asupra proiectului de lege cu privire la tichetele de masă. Inițiativa legislativă aparține Președintelui Parlamentului Andrian Candu și a fost supusă mai multor runde de dezbateri publice pe platformă parlamentară, cu participare largă.

Proiectul de lege prevede acordarea de către angajatori a alocaţiei individuale de hrană pentru salariaţi, sub formă de tichete de masă. Angajatorul urmează să distribuie salariaţilor tichete de masă la sfârșitul fiecărei luni, reieşind din numărul zilelor lucrătoare din luna următoare. Valoarea nominală a unui tichet de masă va constitui 45 de lei, acestea fiind eliberate atât pe suport de hârtie, cât și în format electronic.

Potrivit proiectului, tichetele de masă vor putea fi utilizate exclusiv pentru cumpărarea produselor alimentare, la prezentarea buletinului de identitate. Este interzisă folosirea tichetelor de masă pentru procurarea articolelor din tutun și a băuturilor alcoolice. Tichetele vor putea fi utilizate în magazine alimentare, cantine, restaurante sau cafenele. De asemenea, ele nu vor putea fi schimbate pe bani și nu va fi dat rest din valoarea tichetului. 

Pentru prima dată tichetele de masă au fost emise în 1954. În prezent, mai multe țări europene, inclusiv Marea Britanie, Italia, Belgia, România și altele aplică acest sistem.

Ieri, și Guvernul a avizat respectivul proiect de lege. În continuare, inițiativa urmează a fi dezbătută și votată de plenul Parlamentului pentru a intra în vigoare, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus