Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.07.2017

Extinderea cooperării bilaterale economice moldo-cehe

Extinderea cooperării bilaterale economice moldo-cehe

Viceprim-ministru, Octavian Calmîc, ministru al Economiei și reprezentanții Ministerului Economiei și Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO) au avut astăzi o întrevedere cu Tomas Kantor, președintele grupului de inițiativă privind înregistrarea Camerei de Comerț moldo-cehe și reprezentanții mediul de afaceri cehi.
 
Viceprim-ministrul, Octavian Calmîc a salutat partea cehă aflată în Republica Moldova și inițiativa de a extinde colaborarea între țările noastre în mai multe domenii de activitate, menționînd că dezvoltarea climatului investițional constituie o prioritate actuală de interes comun pentru ambele părți.
 
Totodată, Octavian Calmîc a încurajat participarea companiilor cehe în activitatea Zonelor Economice Libere şi Parcurilor Industriale din Republica Moldova, care oferă condiții atractive pentru investitori străini, precum și participarea în parteneriatul de colectare şi reciclare a deșeurilor, implementare proiectelor de investiții in domeniul energiei regenerabile și proiectelor de apeduct si canalizare.
 
Tomas Kantor, președintele grupului de inițiativă privind înregistrarea Camerei de Comerț moldo-cehe a reiterat interesul Republicii Cehe de a investi în Republica Moldova și participarea agențiilor economici cehi la realizare proiectelor care se desfășoară în țara noastră.
 
De asemenea, Tomas Kantor a specificat disponibilitatea de a asigura asistența necesară în vederea stabilirii contactelor cu clustere automotive din Cehia prin intermediul MIEPO, precum și prezentarea tehnologiilor noi de prelucrare a deșeurilor, participarea în proiectele de cooperare în domeniul energetic și epurarea apei.
 
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, în Republica Moldova activează circa 53 de întreprinderi cu capital ceh, investițiile însumând o valoare de 6 mln. lei.  Până în prezent, între Republica Moldova și Republica Cehă au fost semnate 32 de Acorduri, care reglementează diverse domenii de activitate: politic, comercial-economic, juridic, financiar, transport, cultură şi ştiinţă, securităţii sociale, sănătăţii şi științelor medicale, apărării etc. Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Cehă, în anul 2016 a înregistrat suma de 84,43 mil. USD (+7,24% în comparație cu anul 2015). După valoarea volumului schimburilor comerciale, Republica Cehă se clasează pe locul 10 între țările partenere din UE cu care Republica Moldova întreține relații comerciale, cu o pondere de 1,39% în comerțul total al RM.
Imagini

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus