Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.07.2017

Control parlamentar asupra realizării legislației

Control parlamentar asupra realizării legislației

Comisia economie, buget și finanțe și Comisia agricultură și industrie alimentară au audiat astăzi, în ședință comună, informația privind implementarea creditului de asistență acordat de către Guvernul Republicii Polone pentru finanțarea proiectelor în domeniul agriculturii. Procedura face parte din acțiunile de control parlamentar asupra realizării legislației.

Managerul companiei ”Sunworld” SRL, Svetlana Staver a informat deputații că cinci companii din țara noastră, inclusiv cea pe care o reprezintă, au semnat cu antreprenorii polonezi contracte de antrepriză pentru livrare de bunuri, utilaje și echipamente. Contractele au fost semnate în temeiul Acordului privind obținerea unui credit de asistență, încheiat între Guvernul Republicii Moldova și cel al Republicii Polone, în anul 2014.

”Acesta prevede acordarea unui credit Republicii Moldova în valoare de 100 mil. euro pentru finanțarea proiectelor în domeniul agriculturii, procesarea fructelor și legumelor, creșterea animalelor, precum și dezvoltarea infrastructurii aferente. Creditul a fost oferit pentru o perioadă de 25 de ani, cu o rată a dobânzii de 0,15 la sută. O condiție obligatorie a fost alocarea de către beneficiar a sumei de 5%. Respectiv, agenții economici au investit această sumă pentru construcția încăperilor, iar creditul tehnic întârzie să vină”, a spus managerul.

Viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Luca a precizat că la început, unitatea de implementare a creditului s-a aflat în subordinea ministerului, iar ulterior, în baza hotărârii Guvernului, gestiunea acestuia a trecut în subordinea Ministerului Finanțelor.

În context, Octavian Armașu, ministrul Finanțelor a spus că, deși creditul tehnic a intrat în vigoare la 8 august 2014, până în luna aprilie 2016 nu au fost efectuate niciun fel de acțiuni în baza lui. ”Deoarece statul nu are capacitate de gestionare a creditului, din cauza riscurilor existente, autoritățile au propus agenților economici să încheie contracte de credit cu băncile comerciale. Până acum, doar un agent economic a perfectat un astfel de contract”, a spus oficialul.

De asemenea, ministrul a specificat că a fost negociată extinderea perioadei proiectului, suma aprobată fiind de 50 mln de euro, pentru o perioadă de 28 ani, cu primii cinci ani de grație.

După audierea tuturor părților, deputații au recomandat autorităților responsabile să aprobe o decizie cu privire la implementarea creditului și să informeze Parlamentul despre aceasta, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus