Qatarul contraatacă în criza din Golf: Creștem producția de gaz

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pus sub un aspru regim de sancțiuni economice de către vecinii din regiunea Golfului Persic, Qatarul da o replică neașteptată pentru a dejuca planurile alianței conduse de Arabia Saudită împotriva sa.

Măsura anticriză inițiată de guvernul de la Doha vizează creșterea producției de gaze, în condițiile în care Qatarul administrează împreună cu Iranul cel mai mare zăcământ din lume, anunță CNN Money.

Qatar Petroleum a anunțat că se pregătește să crească cota de extracție cu aproximativ 20% în următorii ani. Acest lucru ar putea avea ca rezultat creșterea exporturilor de gaz natural lichefiat cu aproximativ 30% în următorii 5 ani.

„Într-o perioadă de 5 până la 7 ani, acest proiect va duce la creșterea producției zilnice de gaze până la 6 milioane de barili pe zi”, a apreciat președintele companiei Saad Sherida Al-Kaabi.

Qatarul acoperă deja 30% din consumul global de LNG, dar piața este vizată și de Statele Unite, care doresc să impulsioneze exporturile proprii de energie pe piața din Europa Centrală și de Est.

Un recent raport al Shell anunță că piața de LNG va cunoaște o creștere de aproximativ 5 procente până în 2030. În luna aprilie, înaintea declanşării crizei diplomatice din Golful Persic, Qatar Petroleum anunțase deja un plan de creștere a producție de gaze din câmpul de nord cu cel puțin 10%.

„Este o măsură logică din punct de vedere comercial, care are ca scop punerea la respect a competitorilor în intervalul rămas până în 2020. Este și o măsură menită să demonstreze forța Qatarului pe această piaţă”, afirmă Robin Mills, director general al Qamar Energy.

Anunțul făcut de qatarezi vine la o zi după ce aliatul de conjuctură al emiratului din regiune, Iranul, a anunțat încheierea unui contract cadru cu compania franceză Total în vederea exploatării aceluiași câmp de extracție comun.

De la începutul lunii trecute, Qatarul este supus unei blocade inițiate de Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite și Bahrain, sub acuzația de a fi finanțat anumite organizații extremiste din lumea arabă.

Relațiile între Qatar și țările din jur au cunoscut o deteriorare rapidă marcată de închiderea granițelor terestre și aeriene, dar și de interzicerea exporturilor alimentare pe piața din Qatar și blocarea investițiilor în această țară.

Qatarul asigură o bună parte din consumul de energie al unor țări precum Coreea de Sud, India, Japonia, Singapore și Emiratele Arabe Unite. În ciuda blocadei impuse de statele arabe din regiune, Emiratele Arabe Unite depind încă în proporție de 30% de livrările de gaze din Qatar.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...