Deşi nu a primit deocamdată decizia motivată a Consiliului Superior al Magistraturii, avocata Domnicăi Manole a înregistrat la Curtea Supremă de Justiţie cererea de chemare în judecată, invocând mai multe încălcări ale CSM. Reclamanta se arată nedumerită că deşi pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului figura doar examinarea avizelor Serviciului de Informaţii şi Securitate, au aflat din dispozitivul hotărârii CSM că judecătoarea Manole a încălcat şi obligaţia de a comunica cu presa, o învinuire despre care Domnica Manole nu a cunoscut şi care nu era preconizată pentru dezbatere.

Hotărârea CSM a provocat nemulţumirea a 22 de ONG-uri, care au menţionat într-o declaraţie că o atare decizie alimentează suspiciunile lipsei de independenţă a CSM, aplicarea neuniformă a legii şi aplicarea justiţiei selective împotriva unui magistrat pentru decizia emisă în dosarul referendumului. Examinarea chestiunii cu uşile închise întăreşte şi mai mult această suspiciune, având în vedere şi modul în care au fost reluate în anul 2016 şi alte dosare împotriva aceluiaşi judecător, se mai arată în demersul iniţiat de Centrul de Resurse Juridice.

Organizaţiile semnatare mai cer judecătorilor să se solidarizeze, CSM-ului să devină cu adevărat garantul independenţei judecătorilor, iar partenerilor de dezvoltare să monitorizeze starea justiţiei din Republica Moldova. Consilierul şefului statului ne-a spus că deocamdată pe masa lui Igor Dodon nu a ajuns decizia CSM şi respectiv, nu se poate pronunţa pe marginea acestui subiect.
Potrivit procedurii, Curtea Supremă de Justiţie urmează să se pronunţe dacă acceptă cererea Domnicăi Manole şi respectiv, dacă va suspenda executarea deciziei CSM.

Amintim că ieri Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât să o elibereze din funcţie pe Domnica Manole în baza avizelor SIS, dar şi pentru că ar fi comunicat cu părţi pe mai multe dosare. Şedinţa a avut loc cu uşile închise, chiar dacă judecătoarea a solicitat să fie publică. Cu lacrimi în ochi, Domnica Manole a declarat că este un abuz şi o răfuială politică pentru decizia de anul trecut privind obligarea Comisiei Electorale Centrale de a iniţia referendumul solicitat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr.

Amintim că acum un an CSM i-a permis Procuraturii Generale să iniţieze urmărirea penală a Domnicăi Manole, în urma deciziei de a obliga Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul de modificare a Constituţiei. Hotărârea a fost atacată la Curtea Supremă de Justiţie şi se află încă în examinare. Decizia Consiliului a fost criticată de reprezentanţi ai societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei Statelor Unite la Chişinău. Şi membrii Comitetului ONU pentru Drepturile Omului au dezbătut subiectul şi s-au arătat îngrijoraţi de acest caz.