17:24:37 23.04.2024
Stiri

VIDEO // Pragul electoral pentru partidele politice ar putea SCĂDEA la 4%. Ce spune reprezentantul lui Dodon

Politică 05.07.2017 17:57 Vizualizări2330 Autor: Ziarul National
VIDEO // Pragul electoral pentru partidele politice ar putea SCĂDEA la 4%. Ce spune reprezentantul lui Dodon


UPDATE 17.49. Pragul electoral pentru următoarele alegeri parlamentare ar putea fi diminuat de la 6% la 4 la sută. Cel puțin, la această concluzie au ajuns participanții la cea de-a doua rundă de dezbateri privind sistemul mixt, organizate pe platforma parlamentară. Analisții politici Victor Gurău si Roman Mihăeș, dar și profesorul Victor Juc consideră ca un prag de 4%, pentru ca partidele politice să acceadă în Parlament, ar fi „bun” pentru R. Moldova.

Și liderul Grupului Popularilor Europeni din Parlament, Valeriu Ghilețchi, consideră că pragul electoral trebuie să fie redus, dar în niciun caz exclus, așa cum au cerut reprezentanții unor partide politice prezenți la dezbatere.

„Văd că mai mulți vorbitori susțin reducerea pragului electoral și nu anularea acestuia. Noi susținem diminuarea pragului electoral la 3-4 la sută. Cred că putem în cele din urmă ajunge la un consens - un prag de 4%”, a precizat Ghilețchi.

Cu scăderea pragului electoral nu a fost de acord consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi. Reprezentantul președintelui Igor Dodon consideră că pragul trebuie menținut la 6%, iar în Parlament să acceadă „partidele puternice”.


Parlamentul organizează astăzi a doua rundă de dezbateri cu privire la proiectul sistemului electoral mixt, după recomandările Comisiei de la Veneția.

Potrivit spicherului Andrian Candu, după ce săptămâna trecut au fost prezentate recmandările Comisiei, astăzi vor fi discutate soluțiile la acestea.

La dezbaterile de săptămâna viitoare urmează să fie prezentat textul proiectului modificat, iar ulterior acesta va fi aprobat în Parlament.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md