Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   „Decizia CSM privind eliberarea din…

„Decizia CSM privind eliberarea din funcție a judecătoarei Domnica Manole este un act de justiție selectivă și subminează independența sistemului judecătoresc”

Domnica Manole este urmărită penal pentru pronunţarea unei hotărâri ilegale

Mai multe organizații ale societăţii civile și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de ieri, 4 iulie, privind declararea magistratei Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, ca fiind incompatibilă cu funcția de judecător. Organizațiile neguvernamentale, care au semnat declarația, solicită Președintelui R. Moldova să nu promulge decretul de eliberare din funcție a judecătoarei Manole, iar CSM – să respecte legislația în vigoare şi să devină cu adevărat garantul independenței judecătorilor.

La 24 mai 2016, la solicitarea Procurorului General, CSM a dat acordul pentru urmărirea penală a judecătoarei Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole,pentru decizia de a obliga Comisia Electorală Centrală să organizeze un referendum de modificare a Constituției R. Moldova. Magistrata este acuzată că a adoptat cu bună știință o hotărâre vădit ilegală. Examinarea chestiunii de admitere a acordului de pornire a urmăririi penale s-a desfășurat cu ușile închise, deși judecătoarea Manole și avocatul ei au solicitat examinarea cauzei în ședință publică. Acordul de pornire a urmăririi penale în acest caz a fost admis fără nicio motivare din partea CSM. „De mai mult de un an de zile cauza se află la Procuratura Anticorupţie şi nu este cert când sau dacă va fi expediată în instanţă de judecată. În iulie 2016, Procuratura Anticorupţie a reluat investigarea judecătoarei Manole într-un alt dosar, care viza pretinsa nedeclarare a proprietăților și care fusese clasat în februarie 2015, după ce în 2014 Centrul Național Anticorupție (CNA) a constatat că judecătoarea nu a comis abaterea invocată”, susțin ONG-urile.

În ședința din 4 iulie, după ce a examinat avizul consultativ suplimentar al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) cu privire la judecătoarea Curții de Apel Chișinău Domnica Manole, Consiliul Superior al magistraturii a hotărât că magistrata nu este compatibilă cu statutul de judecător. Decizia cu privire la eliberarea acesteia din funcție urmează a fi transmisă pentru aprobare către președintele țării, Igor Dodon. După pronunțarea hotărârii, judecătoarea a invocat membrilor CSM că aceștia au făcut „abuz de drept”, deoarece nu au „competență de a elibera din funcție” până nu există o hotărâre a Colegiului disciplinar. Victor Micu, președintele CSM, a refuzat să spună cu câte voturi a fost luată decizia de eliberare din funcție și a declarat că „aceasta este soluția”. Drept răspuns la acuzațiile magistratei, Victor Micu a replicat: „O să contestați la CSJ!”. „Abuzurile continuă în lanț!”, a continuat judecătoarea Domnica Manole.

„Organizațiile societății civile își exprimă profunda îngrijorare față de hotărârea CSM privind eliberarea din funcție a judecătoarei Manole. Hotărârea CSM contravine practicii anterioare în care membrii CSM au stabilit că SIS nu poate să aprecieze activitatea judecătorilor în examinarea dosarelor concrete, mai ales în partea ce ține de legalitatea și temeinicia hotărârilor adoptate. În plus, chestiunea eliberării din funcție a unui judecător a fost examinată cu ușile închise, chiar dacă judecătorul a solicitat o ședință publică. Mai mult chiar, Legea cu privire la statutul judecătorului nu permite CSM eliberarea din funcție a judecătorului în baza avizului SIS fără o procedură disciplinară, care în acest caz nu a avut loc… Decizia privind eliberarea din funcție a judecătoarei Manole alimentează suspiciunile lipsei de independență a CSM de alte puteri în stat, aplicarea neuniformă a legii și aplicarea justiției selective împotriva unui magistrat pentru decizia emisă în dosarul referendumului. Examinarea chestiunii cu ușile închise întărește şi mai mult această suspiciune, având în vedere și modul în care au fost reluate în anul 2016 şi alte dosare împotriva aceluiași judecător. Decizia de ieri a CSM este un precedent deosebit de periculos pentru independența judecătorilor din Republica Moldova şi este de natură să transmită un semnal celorlalți judecători să nu se opună guvernării. Astfel de decizii subminează din rădăcini independența judecătorilor. O asemenea conduită este inadmisibilă pentru CSM, care, conform legii, trebuie să fie garantul independenței judecătorilor”, susțin ONG-urile.

Organizațiile semnatare:
1. Alianța INFONET
2. Ambasada Drepturilor Omului
3. Amnesty International Moldova
4. Asociația Antreprenorilor cu Dizabilități din Republica Moldova „Abilități Europene Fără Limite”
5. Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova
6. Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”
7. Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER)
8. Asociația Promo-LEX
9. Asociația „Synergetica Eur/Est”
10. Centrul Analitic Independent Expert-Grup
11. Centrul de Investigații Jurnalistice
12. Centrul de Politici și Reforme
13. Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
14. Centrul Național de Drept „AD LEGEM”
15. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare
16. Eco-TIRAS
17. Fundația Est-Europeană
18. Institutul de Politici Publice (IPP)
19. RCTV Memoria
20. Terra-1530
21. Transparency International Moldova
22. Uniunea organizațiilor invalizilor din R. Moldova