Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.03.2015

Valeriu Triboi: Republica Moldova este cointeresată în dezvoltarea relațiilor bilaterale cu Cehia

Valeriu Triboi: Republica Moldova este cointeresată în dezvoltarea relațiilor bilaterale cu Cehia

Aspectele colaborării bilaterale dintre Republica Moldova și Cehia în sectorul energetic au fost discutate astăzi la Praga de viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, cu omologul său ceh Pavel Šolc.
 
În cadrul întrevederii Valeriu Triboi și Pavel Šolc au făcut un schimb de opinii privind situația din sectorul energetic al celor două state, precum și implementarea unor proiecte reciproc avantajoase în sectorul respectiv.
 
Viceministrul moldovean al Economiei, a accentua că una din prioritățile de bază al Executivului de la Chișinău constă în diversificarea surselor de asigurare a țării cu energie electrică și gaze naturale. ”Interconexiunea la sursele europene de energie electrică și gaze naturale, constituie una din prioritățile noastre, deoarece ne va oferi mai multe soluții pentru asigurarea securității energetice a țării. Reieșind din aceste considerente, Republica Moldova este cointeresată în dezvoltarea relațiilor bilaterale cu Cehia în domeniul energetic”, a spus Triboi.
 
Viceministrul industriei și comerțului Pavel Šolc a apreciat eforturile Republicii Moldova în direcția diversificării surselor de energie electrică, menționând disponibilitatea autorităților din Republica Cehă de a susține proiectele inovaționale ale Executivului de la Chișinău.
 
Valeriu Triboi și Pavel Šolc au făcut un schimb de opinii și pe marginea agendei celei de-a VI-a ședințe a Comisiei mixte interguvernamentale Republica Moldova-Cehia de cooperare economico-industrială și tehnico-științifică, care, în opinia celor doi oficiali, constituie o bună oportunitate pentru analiza stadiului actual al cooperării și stabilirea unor proiecte de perspectivă pentru viitor.
 
În timpul aflării sale în Cehia, Valeriu Triboi se va familiariza cu procesul de modernizare și funcționare a centralei electrice din orașul Planá nad Lužnic, activitatea companiei ”Invelt Servis”, altor întreprinderi din domeniu.
 
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, conform ”Concepției de colaborare externă de dezvoltare a Republicii Cehe”, Republica Moldova este una dintre țările prioritare pentru cooperare în perioada 2011 - 2017. Până la moment, prin intermediul diferitor proiecte, Republica Cehă a investit în țara noastră circa 14 milioane de euro, iar investițiile curente sunt de circa 2,5 milioane de euro.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus