Andi Cristea, despre asistenţa de 100 de milioane euro pentru Moldova: E trofeul, banii pe care UE îi pune pe masă, dar însoțiți de condiționalități stricte

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ajutorul de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, votat astăzi de Parlamentul European era „esenţial pentru continuitatea reformelor” în ţara noastră. Totuşi, banii sunt doar „trofeul” pe care autorităţile din Moldova le vor primi în cazul în care vor îndeplini condiţiile impuse de Uniunea Europeană. Cel puţin aceasta susţine europarlamentarul român Andi Cristea care consideră condiţionalităţile UE sunte „corecte”, „în raport cu valorile europene în care noi credem aici, la Bruxelles și la Strasbourg”.

„Este foarte bine că acest pachet de asistență macrofinanciară a fost aprobat, a trecut de votul Parlamentului cu o largă majoritate. Acest ajutor era esențial, din punctul meu de vedere, pentru continuitatea reformelor în Republica Moldova, pentru că pentru a face reforme nu e necesară doar voință politică e nevoie și de resurse. Din aceste resurse fiind disponibile, acum trebuie să votăm voința politică”, a menţionat deputatul în Parlamentul European pentru Radio Europa Liberă, menţionând totodată că acest pachet reprezintă „trofeul, banii pe care Uniunea Europeană îi pune pe masă, dar sunt însoțiți de condiționalități stricte”

Întrebat cum  ar trebui autoritățile Republicii Moldova să înțeleagă acest vot care a avut loc în Parlamentul European, deputatul a menţionat că „semnalul către Chișinău este foarte clar – este ceva de genul: țineți-vă de treabă și Europa este alături de voi; nu vă țineți de treabă – tranșele nu vor fi plătite”.

„Eu sunt optimist în a crede că semnalul a fost recepționat corect la Chișinău și că ponderea masivă a votului în Parlamentul European arată încrederea în faptul că Republica Moldova trebuie să procedeze european, în spirit reformator, pe calea integrării economice și a asocierii politice cu Uniunea Europeană. Adoptarea asistenței macrofinanciare nu trebuie transformată, mă refer în politica internă din Republica Moldova, într-o victorie politică a unei tabere contra altei tabere; nu trebuie politizată. Eu cred că această victorie este a tuturor și trebuie consumată în liniște, nu să fie folosită pentru a agita viața politică internă și așa foarte tumultoasă”, a mai spus Andi Cristea.

Nu în ultimul rând, parlamentarul european a menţionat că rămâne la ideea că prin aceşti bani se ajută Republica Moldova, nu politicienii. „Aceste condiționalități pe care noi le tot vehiculăm și spunem despre ele și le explicăm au tocmai acest rol: că banii care vor ajunge să fie folosiți în proiecte pentru cetățeni nu sunt bani adresați politicienilor. Banii aceia sunt atent monitorizați, sunt atent verificați; toți ochii instituțiilor europene de resort sunt pe acești bani și acesta este rolul lor – de a ajuta oamenii”, a conchis Cristea.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...