Un student de la UTM a proiectat o mașină pentru prelucrarea deșeurilor din plastic. În ce constă proiectul

новый коллаж

Deranjat și îngrijorat de salubrizarea mediului ambiant de la noi din țară, cât și la nivel mondial, Alexandru Danilciuc, absolventul Facultății Inginerie Mecanică, Industrială şi Transporturi, și-a propus să realizeze un proiect de licență care ar viza prelucrarea deșeurilor – recipiente din polietilentereftalat (PET).

50-80 la sută din masele plastice aruncate la rampele de deșeuri, în Republica Moldova, o constituie buteliile PET. La scara globală, zilnic sunt aruncate circa 100 milioane de butelii PET, cifre cu adevărat înfricoșătoare dacă mai luăm în calcul faptul că recipientele se descompun în perioada de 1000 de ani. Aceste date au servit drept imbold pentru tânărul absolvent, care a hotărât să se lupte cu poluarea mediului ambiant.

Photo Credit: utm.md
Photo Credit: utm.md

În urma studierii problemei, Alexandru a propus următorul lanț al procesului tehnologic de reciclare a PET-utilor: sortarea, măcinarea, amestecarea, topirea, răcirea, depozitarea. Reciclarea își are și ea loc în cercetarea tânărului, deoarece acesta estimează să pună pe roate și o mașină care ar produce fibre din buteliile PET, care ulterior pot fi introduse în activitatea uzuală și pot servi drept materie primă ce ar sta la baza unor materiale de construcție sau a unor piese vestimentare. Lucrarea de licență a mai inclus și  proiectarea unei instalații pentru producerea fibrelor din butelii PET.

Licențiatul are drept scop să contribuie la dezvoltarea industriei de reciclare și prelucrare a deșeurilor la noi în țară, să prevină poluarea mediului ambiant, cât și să soluționeze problema prelucrării buteliilor PET. Mijloacele economice investite în construcția instalației propuse de absolvent pot fi recuperate în două luni.

Photo Credit: utm.md
Photo Credit: utm.md

Mai multe detalii despre proiectul tânărului poți găsi aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente