După ce zilele trecute, Ucraina a denunţat acordul cu Rusia privind tranzitul spre Transnistria, ieri, militari ruşi staţionaţi în regiune au efectuat exerciţii militare. Acestea au inclus căutarea, urmărirea şi supravegherea unui inamic simulat, spargerea sistemului de securitate şi intrarea clandestină într-un obiectiv de importanţă majoră, în scopul obţinerii de informaţii secrete.

Potrivit reprezentanţilor Comisiei Unificate de Control, exerciţiile militare nu au avut loc într-o zonă de securitate, astfel încât să poate genera destabilizări în regiune. În estul Ucrainei, însă, conflictul a reizbucnit şi chiar au fost înregistrate noi victime. Confruntări armate intense au avut loc în oraşul Marinka, situată în regiunea Doneţk.

Serviciile de securitate ucrainene au forţat plecarea separatiştilor proruşi din oraşul Marinka, situat în estul Ucrainei. Anunţul a fost făcut de către liderul de la Kiev, Petro Poroşenko, care a precizat că localitatea se află sub controlul deplin al Armatei ucrainene.

În urma luptelor, doi civili au murit, iar doi militari ucraineni au fost răniţi. Consiliul de Securitate al ONU a organizat o reuniune de urgenţă, pentru a discuta despre reizbucnirea violenţelor în Ucraina. Naţiunile Unite au făcut apel la toate părţile implicate în conflict să respecte în totalitate regimul de încetate a focului.

Pe fondul escaladării situaţiei din estul Ucrainei, preşedintele Petro Poroşenko a avut o discuţie telefonică cu liderul american Barack Obama şi cu cancelarul german Angela Merkel, înainte de summit-ul G7, care se va desfăşura mâine şi luni în Germania. În cadrul reuniunii se va discuta despre prelungirea sancţiunilor pe care Uniunea Europeană le va aplica Rusiei.

Reluarea luptelor recente sunt cele mai sângeroase de la instaurarea armistiţiului de la Minsk. Potrivit estimărilor ONU, conflictul din estul Ucrainei, izbucnit în martie 2014, s-a soldat până acum cu peste 6.400 de morţi.