După valul de căldură execesivă, locuitorii României se confruntă cu furtuni şi ploi torenţiale, care ar putea provoca inundaţii. Meteorologii au anunţat averse ce vor avea şi caracter torenţial. Instabilitatea atmosferică se va face simţită în special în sudul şi sud-estul ţării. 

Nici capitala Rusiei nu a fost ocolită de intemperii. La Moscova, s-a înregistrat cea mai puternică furtună din ultimii 70 de ani. Precipitaţiile abundente şi rafalele de vânt de puterea unui uragan au provocat pagube importante şi au făcut mai multe victime. Autorităţile au anunţat că în această lună se vor înregistra noi intemperii şi au avertizat populaţia că se vor înregistra atât temperaturi ridicate, cât şi o scăderea bruscă a acestora. 

Ploi puternice s-au abătut şi asupra Spaniei. Într-o regiune din nordul ţării, au căzut 53 de litri de apă pe metrul pătrat. O jumătate de oră de furtună şi grindină a lăsat în urmă un adevărat dezastru. Oamenii au ieşit cu lopeţile să cureţe stratul de gheaţă depus.

Este prăpăd şi în sudul Chinei, unde peste 30 de oameni au murit din cauza inundaţiilor de proporţii provocate de precipitaţiile abundente căzute în ultimele zile. Zeci de case au fost luate de ape, iar mii de persoane au fost evacuate. 

Valul de ploi şi vijelii vine după două săptămâni în care în mai multe regiuni ale lumii au fost înregistrate temperaturi record. Potrivit specialiştilor, fenomenele meteo extreme s-au produs din cauza încălzirii globale.