Igor Boțan: „PSRM așteaptă victorie la alegerile parlamentare și municipale din Chișinău”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Socialist din Republica Moldova a celebrat de curând 20 de ani de la înființare. Cu această ocazie a fost organizată o reuniunea solemnă la care au participat 700 de persoane și delegaţii din câteva state, inclusiv din Coreea de Nord.

Această manifestare festivă a fost convocată pentru a anunța că așteaptă victoria la alegerile parlamentare și la alegerile municipale aici, în Chișinău, și atunci ei își vor implementa ceea ce prevăd în programul lor. Aceasta este părerea analistul politic Igor Boțan, exprimată în cadrul un interviu la Radio Europa Liberă.

„În programul lor se prevede trecerea la sistemul prezidențial de guvernare și, probabil, sunt în așteptarea cadoului din partea Partidului Democrat, care trebuie să le ofere mixtul, pentru că ei menționează că doar mixtul este chezășia și garanția că pot prelua puterea totală în Republica Moldova”, mai spune comentatorul.

Potrivit acestuia, partidul de guvernământ trebuie să meargă înainte cu mixtul, pentru că tocmai asta „Dodon îi cere partidului de guvernământ, să-i facă un cadou de aniversarea a 20-a a Partidului Socialiștilor – să voteze și să promoveze votul mixt, pentru că în circumscripțiile uninominale Dodon are de gând să ia majoritatea nu absolută, dar calificată echivalentă cu cea constituțională”, conchide Igor Boțan.

Amintim că proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral de vot în unul mixt a fost criticat dur de către experţii Comisiei de la Veneţia, care au constatat că nu există consens politic larg, pentru înfăptuirea acestei reforme.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...