Emmanuel Macron vrea să revigoreze construcția europeană: „UE și-a pierdut direcția”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele francez Emmanuel Macron s-a pronunțat luni pentru revigorarea construcției europene, estimând că UE „și-a pierdut direcția” și a fost „fragilizată de proliferarea birocratică”, într-un discurs rostit la Palatul Versailles, în fața celor două camere reunite ale parlamentului, relatează agenția de presă AFP și ziarul Liberation.

„Deceniul care tocmai s-a încheiat a fost pentru Europa un deceniu crud. Am gestionat crize, dar ne-am pierdut direcția”, și-a exprimat regretul președintele proeuropean al Franței.

„Construcția europeană s-a fragilizat prin proliferarea birocratică și prin scepticismul crescând care decurge din aceasta”, a continuat el. „Cred ferm în Europa, dar nu găsesc nejustificat acest scepticism”, a adăugat Macron.

„Revine astăzi unei noi generații de conducători să reia ideea europeană aflată la originea sa”, a insistat președintele francez.

El a invitat țările UE „pentru care aceasta nu se reduce la o piață, ci înseamnă un spațiu unde o anumită idee a valorii umane și exigența justiției sociale sunt recunoscute ca preeminente”, să se „reapuce de un proiect decisiv și să se organizeze în consecință”.

„Revine Franței să reia inițiativa și doresc să o fac în următoarele luni”, a adăugat el, exprimându-și dorința de a „face aceasta prin intermediul și printr-o muncă strânsă” angajată în special cu cancelarul german Angela Merkel, căreia îi rezervase și prima sa vizită după alegerea în calitate de președinte în luna mai.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...