Anterior, Ambasadorii Uniunii Europene au aprobat acordul încheiat cu Parlamentul European privind asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro, însă debursarea banilor a fost condiţionată şi va depinde de atitudinea autorităţilor faţă de recomandările Comisiei de la Veneţia privind modificarea sistemului electoral. Condiţionarea se mai referă şi la eficienţa, transparenţa şi responsabilitatea gestionării finanţelor publice, o prevenire eficientă a corupţiei şi a spălării banilor, precum şi guvernarea şi supravegherea sectorului financiar.

De menţionat că, deşi Comisia de la Veneţia şi cei mai înalţi oficiali europeni, precum şi majoritatea grupurilor politice din Parlamentul European, s-au pronunţat clar împotriva modificării sistemului electoral al RM în actualul context politic, guvernarea controlată de PD a dat de înţeles în repetate rânduri că sistemul mixt va fi oricum adoptat.

După ce astăzi va fi examinat subiectul finanţării RM, Parlamentul European va vota mâine pentru a lua o decizie finală.

Urmăriţi aici şedinţa în direct a Parlamentului European