Cum pot fi introduse sau scoase din Republica Moldova bijuteriile și valorile culturale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Persoanele fizice au dreptul să introducă pe teritoriul Republicii Moldova sau să scoată din țară bijuterii din metale și pietre prețioase în cantitate de până la cinci unități, indiferent de valoarea lor, fără achitarea drepturilor de import, cu condiția ca acestea să nu fie omogene. La fel, în țară pot fi introduse obiecte din metale și pietre prețioase, care nu sunt destinate activității comerciale sau de producție, cu condiția achitării drepturilor de import și declarării acestora, transmite IPN.

Într-un răspuns al Serviciului Vamal la o solicitare a Agenției se menționează că persoanele fizice pot scoate din țară obiecte din metale și pietre prețioase a căror valoare în vamă nu depășește suma de 10 mii de euro și care nu sunt destinate activității comerciale sau de producție, cu condiția achitării drepturilor de export și declarării în modul stabilit.

Dacă valoarea acestora depășește 10 mii de euro, persoanele fizice, pe lângă de achitarea drepturilor de export, trebuie să prezinte organului vamal o autorizație eliberată de Ministerul Finanțelor și Ministerul Culturii, prin care se confirmă costul lor și faptul că obiectele respective nu prezintă valoare culturală.

Obiectele din metale și pietre prețioase, inclusiv și cele expediate prin intermediul trimiterilor poștale internaționale sau a bagajelor neînsoțite, destinate activității comerciale sau de producție, a căror valoare în vamă nu depășește suma de o sută de mii de euro, pot fi scoase din țară cu condiția respectării măsurilor de politică economică, achitării drepturilor de export și declarării în modul stabilit.

Cât ține de introducerea și scoaterea valorilor culturale, persoanele fizice au dreptul să le introducă în Republica Moldova cu condiția prezentării organului vamal a autorizației eliberate de autoritatea competentă a statului de expediere, respectării măsurilor de politică economică, achitării drepturilor de import și declarării în modul stabilit.

Persoanele fizice nu au dreptul să scoată de pe teritoriul Republicii Moldova valori culturale, mai spune sursa citată.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...