Autoritatea Aeronautică nu va investiga incidentul Fly One, dar recomandă pasagerilor să ceară compensații

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autoritatea Aeronautică Civilă își exprimă regretul în legătură cu incomoditățile create pasagerilor cursei Heraklion – Chisinau din 2 iulie 2017, operată de compania Fly One, care aparţinea familiei ministrului Justiţiei Vladimir Cebotari, urmare a defecțiunii depistate în timpul zborului și vine cu următoarele precizări şi îndeamnă pasagerii să solicite compensații. Totuşi, responsabilii Autorităţii anunţă că incidentul Fly One nu va fi investigat.

Zborul FlyOne a fost operat cu aeronava armenească, care este în regim wet lease, ceea ce nu permite Autorității Aeronautice Civile al Republicii Moldova să se implice în investigarea evenimentului aeronautic. Conform prevederilor sistemului european de verificare a aeronavelor străie SAFA, raportul privind condițiile de operare va fi examinat de către Autoritatea Aeronautică din Armenia, sub ai cărei monitorizare se află aeronava.

Totuși, AAC al Republicii Moldova va solicita o informație amplă despre circumstanțele operării zborului de la colegii din Armenia, anunţă responsabilii de la Autoritate.

Citeşte şi: Zbor de coşmar: Pasagerii companiei care aparține ministrului Justiției, blocaţi pe un aeroport din Grecia. Au primit apă şi hrană după 6 ore

În același timp, imediat după revenirea din Heraklion pe Aeroportul Internațional Chișinău, în cadrul programului UE de verificare a aeronavelor străine, Autoritatea Aeronautică Civilă al Republicii Moldova va iniția inspecția SAFA al aeronavei, pentru a stabili condițiile ulterioare de navigabilitate.

De asemenea, Autoritatea îndeamnă toți pasagerii cursei, inclusiv a celor ulterioare care au înregistrat întârzieri, să solicite compensații, care sunt garantate prin Regulamentul privind compensarea şi asistenţa pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare şi anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor.

Informații depline privind sumele de care pot beneficia, precum și procedurile de obținere a compensațiilor pot fi consultate pe pagina web al AAC http://www.caa.md/rom/passenger_rights/, precum și în ghidul elaborat de AAC.

Autoritatea Aeronautică de la Chișinău anunţă că nu va investiga incidentul FlyOne, iar o anchetă a portalului Anticorupţie.md scotea la iveală, în luna mai 2016, că Mircea Maleca, pe atunci directorul Autorităţii Aeronautice Civile (AAC), ar fi adevăratul partener de afacere al familiei ministrului Justiţiei, Vladimir Cebotari, în cadrul noii companii aeriene Fly One, oficialul ascunzându-se în spatele fostului său socru de la Leova. Acest fapt este confirmat într-o scrisoare ce ar fi fost semnată de Mihai Balan, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), ajunsă în posesia portalului Anticoruptie.md. Deşi nu-i confirmă autenticitatea, şefii de la SIS susţin într-un răspuns oficial că șefii AAC exercită abuz de putere prin promovarea intereselor private în aviaţia civilă, ceea ce ar contraveni intereselor statului

Cel puțin din primăvara 2017, Mircea Maleca, fostul director al Autorității Aeronautice Civile (AAC), a devenit oficial administrator al firmei Fly One SRL.

Firma, înregistrată în toamna anului 2015, o avea printre fondatori pe Maria Cebotari, soţia actualului ministru al Justiţiei, Vladimir Cebotari, în timp ce sora acestuia, Mariana Tăbuică, era noul director executiv. În octombrie 2016, Anticoruptie.md a scris despre faptul că soția ministrului a renunțat la cota-parte de 40% din cadrul companiei Fly One SRL. Pachetul a intrat în posesia lui Andrei Țurcan, fost director comercial al companiei Air Moldova în perioada în care Cebotari ocupa postul de director al Departamentului juridic.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...