Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Declarația locuitorilor din Cimișlia: „Facem…

Declarația locuitorilor din Cimișlia: „Facem apel către intelectualitatea din R. Moldova să combată cu vehemenţă politica de deznaţionalizare a populaţiei”

La 28 iunie 2017, s-au împlinit 77 de ani de la cotropirea de către URSS a teritoriilor româneşti – Basarabiei, nordului Bucovinei, Ţinutului Herţa, a câtorva insule de la Gurile Dunării. În această zi, membrii şi simpatizanţii Societăţii cultural-istorice „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Cimişlia s-au întrunit la un miting şi şedinţă de comemorare a zilei tragice de 28 iunie 1940.

Participanții au discutat nu doar despre trecutul trist, împânzit de momente tragice: deportări, condamnări și foamete, dar și despre actuala situație din R. Moldova. Cei prezenți, au transmis și o declarație prin care şi-au expus indignarea faţă de politica de rusificare forţată, promovată de actualul preşedinte al RM Igor Dodon, de supunere a R. Moldova faţă de Federaţia Rusă.

„Noi, membrii şi simpatizanţii Societăţii cultural-istorice „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Cimişlia, condamnăm politica de umilire a noastră de către preşedintele Igor Dodon. Cerem încetarea promovării politicii cominterniste a moldovenismului antiromânesc şi antieuropean. Facem apel către intelectualitatea din R. Moldova să se implice plenar în apărarea şi promovarea valorilor noastre naţionale, româneşti şi europene, să combată cu vehemenţă politica de deznaţionalizare a populaţiei prin introducerea numitei „Istorie a Moldovei”, prin impunerea sintagmei „limba moldovenească”, prin preconizata trecere a alfabetului la grafia chirilică… Ne adresăm Mitropolitului Chişinăului şi întregii Moldove Vladimir să nu se implice în politică; condamnăm implicarea preoţilor în promovarea şi susţinerea unor politicieni, străini intereselor noastre naţionale”, menționează aceștia în declarația sa.