Astfel, Centrul Naţional de Sănătate Publică (CNSP) îndeamnă populaţia să apeleze de urgenţă ambulanţa, în condiţiile în care observă simptome precum greaţă, vomă, diaree şi transpiraţie excesivă. Cu cât simptomele apar mai rapid, cu atât intoxicaţia este mai gravă.

Simptomele intoxicaţiei apar brusc la doar câteva ore de la consumul ciupercilor. Există şi unele ciuperci care devin toxice, când sunt consumate în combinaţie cu alcoolul. Un risc sporit îl reprezintă copiii, datorită particularităţilor lor de vârstă, alimentaţie şi igienă.

Pentru prevenirea intoxicaţiei cu ciuperci, medicii îndeamnă oamenii să nu procure ciuperci de pe marginea drumurilor de la persoane necunoscute şi din locuri neautorizate, să nu culeagă ciuperci din parcurile orăşeneşti, scuaruri, gunoişti etc., să nu conserve ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare etc,