13:09:42 29.03.2024
Stiri

EUROPA nu va mai fi la fel. 12 lucruri pe care BREXIT le-a STRICAT deja afectează viaţa a milioane de oameni: „Ce coşmar...”

Știri 02.07.2017 21:00 Vizualizări2273 Autor: Ziarul National
EUROPA nu va mai fi la fel. 12 lucruri pe care BREXIT le-a STRICAT deja afectează viaţa a milioane de oameni: „Ce coşmar...”


Chiar dacă Marea Britanie nu a ieşit încă din Uniunea Europeană, există lucruri care deja nu mai sunt la fel în Regatul Unit, argumentează jurnaliştii Politico. De la ieşitul la întâlniri până la neutralitatea reginei, de la modul în care sunt realizate sondajele la vacanţele de vară, Brexitul produce schimbări aparent lipsite de importanţă, dar care dau imaginea societăţii britanice, arată o trecere în revistă amuzantă realizată de Politico.

A trecut un an de la referendumul care a decis că Marea Britanie va părăsi UE. Chiar dacă divorţul nu a avut loc încă practic, ruptura s-a produs oficial prin declanşarea articolului 50 din Tratatul UE, iar negocierile pentru părăsirea UE au demarat, urmând să dureze până în 2019. Unii au deplâns soarta Marii Britanii, arătând că economia se va prăbuşi, alţii au preaslăvit naşterea Imperiului 2.0. Orice se va întâmpla după Brexit, există deja lucruri care s-au schimbat în viaţa britanicilor, fie în societate, fie în politică, arată Politico într-o retrospectivă amuzantă despre Marea Britanie.

1. Regatul „Unit”

Aţi încercat vreodată să tăiaţi un tort în două, cu 51,9% într-o felie şi 48,1% în cealaltă? Asta s-a întâmplat în Marea Britanie, iar votul la referendumul pentru Brexit a fost unul extrem de polarizant. Chiar dacă apele s-au despărţit, există riscul ca straturile „tortului” să se dărâme. Păstrarea acordului dintre Irlanda de Nord şi Republica Irlanda este o prioritate majoră pentru UE, în timpul negocierilor care au început pe Brexit. Chiar dacă Scoţia pare să nu mai bată atât de puternic tobele independenţei, perspectiva unui alt referendum pentru despărţirea de Marea Britanie este încă vie. Să păstrezi toată lumea fericită în Marea Britanie ar putea deveni imposibil, iar dacă „tortul” acesta ar ajunge la un concurs de gătit, britanicii ar fi eliminaţi din concurs.

2. Întâlnirile amoroase

Una dintre cele mai neaşteptate schimbări produse de Brexit are loc în obiceiurile de „dating”. „Nu e nimic mai important în lumea întâlnirilor decât cum a votat cineva la referendumul pentru Brexit”, arată Emily Hill, autoarea „Bad Romance”. O aplicaţie de telefon numită Hater reuneşte utilizatorii în funcţie de ce nu le place, iar datele arată că 88% dintre cei care se potrivesc au în comun ura faţă de tabăra Leave, respectiv Remain.

De asemenea, consilierii maritali susţin că există o creştere a numărului de cupluri care se ceartă pe Brexit.

3. Reputaţia Marii Britanii

Până acum, dacă spuneai unor străini că eşti din Marea Britanie, erai întrebat de ceai, bere caldă, regină, Premier League, Spice girls sau mâncarea proastă. Acum, vei auzi ca britanic mai degrabă reacţii precum „Ce coşmar, şi noi îl avem pe Trump deci ştim cum te simţi”. Un comentariu recent din ziarul german Suddeutsche Zeitung începea cu următoarea frază: „Ţara este condusă de un robot vorbitor, numit MayBot... Boris Johnson este ministru de Externe. Ce dracului se întâmplă cu ţara asta?”. Brexit, este răspunsul Politico.

4. Axa spaţiu-timp

Timpul, aşa cum îl resimt oamenii, curge într-o singură direcţie, iar evenimentele se întâmplă într-un mod liniar. Marea Britanie nu a părăsit încă UE, însă totuşi orice veste bună este pusă imediat de adepţii Brexit pe seama iminentei ieşiri a UK din UE. Un exemplu este prognoza economică. OECD a revizuit pozitiv creşterea economiei britanice pentru 2017, de la 1,2% la 1,6%. „Vedeţi. Prognozele o iau în sus. Ura!”, strigă brexit-erii.

De fapt, prognozele arată doar că Brexitul încă nu a avut loc. De altfel, OECD notează că „riscul major pentru economie este nesiguranţa din jurul procesului de părăsire a UE”.

Un alt exemplu sunt negocierile pe Brexit. David Davis, negociatorul şef al Marii Britanii, a spus că punctul cheie al acestei veri este în ce ordine au loc discuţiile de la Bruxelles. După o zi de negociere, a fost clar că ordinea va fi cea stabilită de cele 27 de state UE, adică „mai întâi hai să divorţăm, apoi hai să vorbim despre o nouă relaţie”. Asta nu a contat însă în universul Brexit. „Nu contează când începem, contează cum se termină”, a spus Davis.

5. Sondajele

Sondajele despre Brexit au greşit, poate şi pentru că tinerii nu au venit să voteze. Efectul s-a văzut la alegerile recente declanşate de Theresa May, tinerii venind în număr record la vot, cu cea mai mare prezenţă din ultimii 25 de ani.

Focus grupurile pe care se bazează unele sondaje presupun să pui la aceeaşi masă pentru a-şi discuta opiniile. După referendum, este mult mai greu să faci acest lucru.

„După referendumul din Scoţia, a trebuit să despărţim votanţii Da de cei Nu în grupuri politice şi încă o facem deseori, pentru că totul devenea foarte emoţional”, explică Daisy Powell Chandler, de la casa de sondaje Populus. Acum, arată ea, majoritatea celor care au votat anti-Brexit par să se fi resemnat, deci lucrurile ar putea reveni la normal.

6. Arta retoricii

Citatele din Churchill, Thatcher sau Gladstone (premier al Marii Britanii înainte de 1900) erau izvoare de speranţă şi înţelepciune în cele mai negre perioade din secolul 20. Era greu să alegi doar o replică, pentru că talentul lor oratoric ar fi fost subestimat. Acum lucrurile nu mai sunt la fel. „Puternici şi stabili”, „Brexit înseamnă Brexit”. În curând, premierii britanici vor folosi doar emoticon-uri pentru a se exprima.

7. Vacanţele de vară

Nu contează dacă îţi petreci vacanţele, ca britanic, alergând prin safari-uri în Africa de Sud, sorbind caipirinha pe plajele din Copacabana sau dând pe gât halbe de bere nemţească în Bavaria, totul este mai scump acum pentru britanici, după referendum.

Imediat după vot, lira sterlină s-a prăbuşit la cel mai scăzut nivel din ultimii 31 de ani faţă de dolar şi alte valute. Între timp şi-a revenit, dar fiecare pas către Brexit aduce cu sine fluctuaţii. Totuşi, britanicii nu trebuie să fie pesimişti: în comparaţie cu valorile dinainte de votul pe Brexit, lira a crescut faţă de francul congolez, soum-ul uzbec sau tugrik-ul mongol. Deci, poate e timpul ca britanicii să aibă opţiuni de vacanţă mai aventuroase.

8. Dezbaterile online

„Internetul se dovedeşte a fi unul dintre cele mai puternice amplificatoare ale discursului care a fost vreodată inventat”, scria Vint Cerf în 1999, spunând că va permite o varietate de puncte de vedere să înflorească. Avea dreptate, dar nu a prevăzut şi partea rea. Dacă utilizatorii de internet nu au respect faţă de drepturile celorlalţi. totul devine mult mai neplăcut. Când vine vorba de Brexit, discuţiile pe internet o iau rapid în jos.

Guvernul britanic a acordat 250.000 de lire sterline Universităţii din Cardiff, pentru a monitoriza discursul urii pe social media. „Infracţiuniel bazate pe ură tind să crească după evenimente declanşatoare. Referendumul privind viitorul UK în Marea Britanie a scos la iveală anumite opinii şi prejudecăţi pe care le au o minoritate de oameni, dar care rezultă într-o efuziune de infracţiuni bazate pe ură”, arată profesorul Matthew Williams, care se ocupă de proiectul respectiv.

9. Neutralitatea regală

Orice ar gândi Regina despre Brexit, a ţinut pentru ea însăşi, iar întâlnirile ei cu premierii britanici au rămas secrete. Tabloidele au izbucnit însă atunci când Regina a apărut recent purtând la un discurs o pălărie albastră cu galben, care semăna izbitor cu steagul Uniunii Europene. S-a născut speculaţia că Regina nu susţine Brexit-ul.

10. Partidul Conservator

Apartenenţa la UE a fost dintotdeauna un subiect dureros pentru Partidul Conservator. John Major i-a făcut pe trei dintre miniştrii săi „nenorociţi” pe acest subiect, în 1993. Problema a devenit însă de la nivelul „o pietricică deranjantă în pantof” la „picior devorat de un rechin mutant”. Este cel puţin ciudat că partidul care susţine liberul schimb de mărfuri şi comerţ vrea să scoată ţara din cel mai mare acord privind liberul schimb din lume. Theresa May a declanşat alegerile anticipate pentru că a dorit o majoritate mai puternică în Parlament, pentru a trece Brexitul, însă a obţinut una slabă şi tremurândă. În partid există şi fani ai UE, dar şi brexit-eri hardcore, astfel că din afară partidul pare gata să explodeze.

11. Partidul Laburist

Sprijinul liderului laburist Jeremy Corbyn pentru tabăra Remain a fost la fel de savuros ca un falafel dintr-un bufet vegetarian, dar nu mai puţin de 47 de parlamentari laburişti au votat împotriva declanşării Articolului 50, pentru Brexit. Deşi partidul a obţinut un scor bun la alegerile recente, lucrurile nu sunt prea armonioase nici aici.

12. Aruncatul pisicii din partea guvernului

În ultimii 40 de ani, liderii britanici au avut o metodă ieftină, uşoară şi imediată de a scăpa de responsabilitate: daţi vina pe Bruxelles. Desigur, erau de acord cu toate legile reieşite din procesul legislativ european, dar asta nu îi oprea să spună oamenilor că acele legi le-au fost impuse cu forţa.

După votul pe Brexit, guvernul britanic a fost nevoit să recurgă la un ţap ispăşitor care tocmai îşi dăduse ultima suflare. În perspectiva suveranităţii depline pe care o va aduce Brexitul, guvernanţii vor fi nevoiţi să îşi asume responsabilitatea pentru deciziile lor.

„Un om gol, înfometat şi singur în mijlocul deşertului Sahara este liber în sensul că nimeni nu îi poate spune ce să facă. Atunci, este suveran. Dar este de asemenea şi codamnat la pierzanie”, spunea Chris Patten, fostul comisar european britanic.

gandul.info


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md