O navă americană a trecut în apropierea unei insule controlate de Beijing în Marea Chinei de Sud

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O navă de război a marinei SUA a trecut duminică în apropierea unei insule ocupate de China în Marea Chinei de Sud, într-o operațiune menită să demonstreze libertatea de navigație în aceste ape disputate, a declarat un responsabil american, citat de AFP.

Nava USS Stethem a trecut la mai puțin de 12 mile marine de insula Triton din arhipelagul Paracel, care mai este revendicat de Taiwan și de Vietnam, a precizat responsabilul.

Operațiunea, susceptibilă să provoace iritarea Beijingului, este a doua de acest fel în Marea Chinei de Sud în timpul administrației Trump, după cea petrecută pe 25 mai în arhipelagul Spratley, mai la sud.

Aceste operațiuni de libertate de navigație vizează să conteste suveranitatea Beijingului sau a oricărui alt stat asupra acestor ape și insule, în așteptarea unei reglementări diplomatice a problemei.

China revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, inclusiv zone foarte apropiate de coastele unor țări din Asia de Sud-Est.

Beijingul ocupă mai ales arhipelagul Paracel și mai multe insule și recifuri din arhipelagul Spratley, unde construiește instalații pentru potențiale baze militare.

Potrivit Pentagonului, SUA au întreprins în 2016 operațiuni de libertate de navigație în apropierea a ’22 de state de coastă, dintre care numeroase (sunt) aliate și partenere’ ale SUA.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...