08:55:20 25.04.2024
Stiri

TERORIŞTII i se adresează direct preşedintelui Iohannis: Soarta acestui om este ÎN MÂINILE TALE

Știri 02.07.2017 16:54 Vizualizări7541 Autor: Ziarul National
TERORIŞTII i se adresează direct preşedintelui Iohannis: Soarta acestui om este ÎN MÂINILE TALE


Iulian Gherguţ, românul răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso de o filială a grupării teroriste al Qaeda din Mali (Nusrat al-Islam wal Muslimeen), apare într-o nouă înregistrare, alături de alţi 5 ostatici străini ai teroriştilor, în care cere preşedintelui României să „încerce o negociere directă sau indirectă” pentru eliberarea sa. Gherguţ se ocupa de paza minelor de mangan de la Tambao, din Burkina Faso, controlate de omul de afaceri român Frank Timiş.

„Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de difuzarea, la data de 02 iulie 2017, a unui material video cu cetăţeanul român Iulian Gherguţ. Lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se înscrie în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen. Celula de criză interinstituţională lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei”, precizează MAE de la București, citat de gandul.info.

Ministerul Afacerilor Externe mai precizează că este în legătură permanentă şi cu autorităţile celorlalte state ai căror cetăţeni au fost luaţi ostatici şi recomandă ca tratarea în spaţiul public a informaţiilor cu privire la acest caz ”să fie tratate cu precauţie”.

Gruparea teroristă din Mali, afiliată al Qaeda, a dat publicităţii sâmbătă un clip video de peste 16 minute, în care îi prezintă pe cei 6 ostatici străini pe care îi deţine, inclusiv pe românul Iulian Gherguţ, răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso, în apropiere de graniţele cu Mali şi Niger. Înregistrarea a fost verificată şi tradusă de organizaţia americană de monitorizare a grupărilor teroriste SITE.

„Salut, numele meu este Iulian Gherguţ. Sunt din România. Am fost capturat în Burkina Faso pe 4 aprilie.

Naratorul: Capturat în Burkina Faso, el cere guvernului său şi oricărei organizaţii sau fundaţii să ajute la eliberarea sa. Îi e dor de familie şi speră să se întoarcă acasă în curând.

Gherguţ: Sper ca preşedintele României să ajute în încercarea unei modalităţi directe sau indirecte de negociere a eliberării mele. Mai sper că guvernul din Burkina Faso va încerca să ajute. Le spun părinţilor mei, fraţilor şi surorilor mele: vă mulţumesc pentru toate rugăciunile, vă mulţumesc pentru tot ce aţi făcut pentru mine. Mă gândesc la ei şi mă rog pentru ei”, arată fragmentul din videoclip dedicat românului Iulian Gherguţ, în traducerea SITE.

Alături de român, mai sunt prezentaţi ostatici din Australia, Columbia, Franţa, Africa de Sud şi Elveţia. Trei dintre ostatici sunt femei misionare venite în Africa pentru a populariza creştinismul.

„Adresăm un mesaj către toate guvernele celor aflaţi sub prinsoarea noastră. Vă spunem: soarta copiilor şi cetăţenilor voştri este în mâinile voastre. Cererile mujahedinilor sunt simple şi legitime. Pentru familiile ostaticilor, vă spunem: dacă vă doriţi o soluţie reală şi cinstită pentru copiii voştri, atunci luptaţi-vă voi ca ei să fie eliberaţi. Vă mai informăm că până în acest moment, nu au început negocieri reale pentru eliberarea copiilor voştri. Vă informăm în caz că terţe părţi vă păcălesc că lucrurile merg conform planului şi că totul este ok.”, arată vocea naratorului, pe înregistrarea video.

Ostaticul din Africa de Sud, Stephen McGowan, susţine că se află în captivitatea acestei grupări teroriste de 5 ani şi că nu mai are ce să spună nou, pentru că a spus totul în înregistrările precedente.

Ostaticul din Australia, Elliot Kenneth Arthur, are 82 de ani şi a fost răpit în Burkina Faso alături de soţia sa, care a fost eliberată între timp.

Cele trei femei care au venit în Mali, ţară majoritar musulmană, să răspândească religia creştină sunt Beatrice Stockly (Elveţia), Sophie Petronin (Franţa) şi Gloria Cecilia Narvaez (Columbia). Columbianca a fost răpită în februarie 2017, iar franţuzoaica este o lucrătoare a unui ONG, care are vârsta de 72 de ani.

Iulian Gherguţ, responsabil cu securitatea minei de mangan din Tambao, situată în provincia Oudalan, în apropierea frontierelor cu Mali şi Niger, a fost răpit la 4 aprilie de cinci persoane înarmate, care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare. Un jandarm şi un şofer au fost răniţi în atacul comis în apropierea minei exploatate de Pan African Minerals, o filială a Timiş Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiş.

Răpirea cetăţeanului român a fost revendicată la jumătatea lunii mai 2015 de gruparea jihadistă salafistă Al-Mourabitoune, într-o înregistrare audio difuzată de agenţia mauritană Al-Akhbar, în care a îndemnat „Guvernul român să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului". Liderul grupării, algerianul Mokhtar Belmokhtar, ar fi fost ucis în Libia, în timpul unui raid al armatei SUA, în 2015. Între timp, gruparea teroristă Al Mourabitoune şi altele din Africa s-au reunit sub numele de Nusrat al-Islam wal Muslimeen şi au jurat credinţă al Qaeda şi liderului Ayman al-Zawahiri.

La nivelul Ministerului Afacerilor Externe funcţionează o celulă de criză care se ocupă de cazul românului răpit în Burkina Faso, însă până acum nu au fost date publicităţii detalii despre activitatea sau demersurile în vederea rezolvării acestui caz. De asemenea, procurorii DIICOT au deschis o anchetă în acest caz, despre care nu există însă detalii cu privire la evoluţia ei.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md