Fermierii din Dubăsari își cer drepturile/ DOCUMENT

Astăzi, în comuna Cocieri, raionul Dubăsari, în urma unui protest pașnic  a fost adoptată o rezoluție a agricultorilor din raionul Dubăsari cu privire la respectarea drepturilor lor la proprietate.

Zeci de țărani și proprietari de terenuri de după traseul Râbnița-Tiraspol au cerut Guvernului Republicii Moldova să intervină de urgență în apărarea dreptului la proprietate. Aceștia fac apel la autorități să se implice activ și să oblige administrația de la Tiraspol să le permită accesul liber la terenurile de după traseu.

Din toamna anului 2014 fermierii nu mai au acces liber la terenuri, după ce Tiraspolul le-a interzis să-și prelucreze proprietatea, doar dacă semnează contracte de arendă a „propriilor” terenuri.

Chișinăul a alocat compensații pentru prejudiciul suportat unor agenți economici la finele anului 2014, la fel, după un apel public al țăranilor. Însă, aceste compensații nu sunt suficiente pentru pagubele suferite. Deși problema accesului la terenuri a fost discutată în cadrul negocierilor, deocamdată nu sunt rezultate pozitive.

Amintim că din 1998 fermierii din Dubăsari, deși au toate actele de proprietate legale asupră pământului, aflat după traseu – nu au acces și posibilitate de prelucrare din cauza acțiunilor ilegale ale administrației tiraspolene.

foto: Moldova.ORG

protest_pamanturi protest_pamanturi1

Rezoluția:

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare