10:25:40 25.04.2024
Stiri

Polonia a decis soarta monumentelor sovietice: Ce se va întâmpla cu ele după ce vor fi demontate

Știri 01.07.2017 20:01 Vizualizări2405 Autor: Ziarul National


Polonia a decis soarta monumentelor sovietice: Ce se va întâmpla cu ele după ce vor fi demontate Sursa: ziare.com

Monumentele dedicate gloriei Armatei Roşii, ridicate în Polonia după 1945, vor fi transferate într-un fost depozit subteran de rachete nucleare sovietice, a anunţat Institutul Polonez pentru Memoria Naţională (IPN).

Anunţul survine în contextul în care guvernul de dreapta al Partidului Lege şi Justiţie (PiS) a decis în urmă cu un an să şteargă toate urmele dominaţiei sovietice în Polonia.

IPN, care a primit în 2016 misiunea de a demonta peste 200 de monumente ridicate în semn de „recunoştinţă” faţă de Armata Roşie, a semnat joi un acord cu Muzeul Războiului Rece din Podborsko (nord-vest), unde vor fi transferate aceste monumente.

Dar de ce la Podborsko? Deoarece, a explicat presei Jaroslaw Szarek, preşedintele IPN, la Podborsko au fost depozitate ani de zile armele nucleare care trebuiau să distrugă lumea democratică.

„Nu putem accepta glorificarea sistemului totalitar care a fost sistemul sovietic, sistemul comunist”, a declarat el.

Potrivit directorului muzeului, Aleksander Ostasz, „monumentele dedicate gloriei soldaţilor sovietici se înscriu perfect în naraţiunea istorică a acestui loc”.

Monumentele vor fi expuse în faţa planurilor privind un atac nuclear sovietic asupra Occidentului, ceea ce va permite vizitatorilor să facă o legătură între instalarea de către regimul sovietic a monumentelor cu secera şi ciocanul în 1945 şi planurile pentru războiul total din anii '70.

Mutarea monumentelor, care va dura mai mulţi ani, nemulţumeşte însă Rusia, ale cărei relaţii politice cu Polonia sunt deja extrem de tensionate.

Szarek a dat însă asigurări că relocarea nu va viza monumentele din cimitire. „Toate mormintele soldaţilor sovietici căzuţi în timpul războiului vor continua să fie protejate de către statul polonez cu cel mai mare respect”, a precizat acesta.

La Podborsko se află unul dintre cele trei depozite de rachete nucleare sovietice construite în Polonia, singurul rămas intact.

Sursa: ziare.com


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md