TOP-ul celor mai corupte raioane din Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Corupția reprezintă o amenințare pentru democrație, pentru supremația dreptului și a justiției, erodează principiile unei administrații eficiente și subminează economia de piață. De fenomenul corupției este afectată toată Republica Moldova, inclusiv administrațiile raionale și locale.

Potrivit portalului http://competitiveness.viitorul.org/, raioanele din Republica Moldova cel mai mult afectate de corupție sunt Ștefan Vodă, Cimișlia, Nisporeni și Dondușeni, în timp ce municipiul Chișinău, raioanele Criuleni și Basarabeasca se află la polul opus.

Ștefan Vodă este regiunea în care cele mai multe decizii luate de autorități stau la baza unor interese pecuniare ilegale. Autoritățile publice din acest raion sunt caracterizate printr-un interes ridicat al instituțiilor de stat în administrația locală, aplicarea slabă a legislației în instanța locală și perspective slabe de dezvoltare a afacerilor, informează Buletinul „Bugete fără secrete”.

Și în raionul Cimișlia corupția atinge cote alarmante. Deciziile adoptate de către Consiliul raional sunt afectate într-o proporție ridicată de fenomenul corupției, lucru ce plasează acest raion pe cea de-a doua poziție în ce privește impactul corupției asupra autorității publice de nivelul II. Totodată, nivelul corupției în cadrul întreprinderilor private este și el unul evident, iar raionul Cimișlia ocupă locul trei la acest capitol.

Raionul Nisporeni ocupă cea de-a treia poziție în ce privește deciziile afectate de corupție ale autorității raionale. După nivelul corupției în sectorul privat, raionul Nisporeni ocupă locul 19 din 35. Autoritățile raionale din Nisporeni sunt caracterizate, potrivit opiniei mediului de afaceri, de birocrație, impozite locale ridicate și de o neîndeplinire a obligațiilor conform așteptărilor antreprenorilor.

coruptie1

Surprinzător este faptul că, potrivit aceluiași top, în Chișinău aproape că nu ar exista corupție. Capitala ocupă ultima poziție la acest capitol, potrivit portalului de competitivitate lansat de IDIS „Viitorul”. Și reprezentanții sectorului privat au arătat că nivelul corupției este unul scăzut în Chișinău.

Cu toate acestea, datele CNA arată că anume autoritățile municipale din Chișinău sunt cele mai afectate de fenomenul corupției, aici înregistrându-se cele mai multe infracțiuni de acest gen.

În 2016, Republica Moldova a înregistrat un scor al Indicelui Percepției Corupției (IPC) de 30 puncte şi s-a plasat pe locul 123 din 176 de ţări incluse în clasament (pentru comparaţie, în 2015 – 33 puncte și locul 103 din 168 de ţări). IPC este cel mai utilizat indicator al corupției la nivel mondial.

De remarcat faptul că rezultatele IPC 2016, prezentate de Transparency International, sunt cele mai proaste pentru Republica Moldova în ultimii cinci ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...