Ceremonie fără precedent în UE: Europa îi aduce un omagiu fostului cancelar german

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Circa douăzeci de șefi de stat și de guvern, un fost suveran și mai multe sute de personalități asistau sâmbătă la o ceremonie de omagiere a fostului cancelar german Helmut Kohl în hemiciclul Parlamentului European din Strasbourg, relatează AFP.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Helmut Kohl acoperit cu drapelul european și purtat de către opt militari germani a fost instalat pe un catafalc ridicat în hemiciclu pentru această ceremonie, fără precedent în Uniunea Europeană.

Trei coroane de flori au fost așezate în fața catafalcului: una în culorile drapelului Republicii Federale Germania, alta în numele Uniunii Europene și cea de-a treia în numele soției sale, cu inscripția „In Liebe, deine Maike”.

„Helmut Kohl era un adevărat european și un prieten. Europa îi datorează mult”, a subliniat, înainte de ceremonie, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Helmut Kohl, părintele unificării germane, arhitect al extinderii UE și promotor al prieteniei franco-germane, a decedat pe 16 iunie, la vârsta de 87 de ani. El a fost cancelar timp de șaisprezece ani, din 1982 până în 1998, și „moștenirea sa pentru Europa este enormă”, a mai spus Juncker, precizând că va lua cuvântul în cadrul ceremoniei „ca prieten, nu ca lider”.

Este pentru prima dată în istoria sa când UE organizează o astfel de ceremonie, în care i se aduce un omagiu unuia dintre cei trei lideri declarați „cetățeni de onoare ai Europei”, a subliniat Juncker, inițiatorul acestui eveniment. Ceilalți doi sunt francezii Jean Monet, decedat în 1979, și Jacques Delors, în vârstă de 91 de ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...