„Mi s-a părut doar mie sau aţi remarcat şi voi absenţa de la acest eveniment - în premieră din câte îmi aduc aminte - a conducătorilor ţării (formali şi informali), miniştrilor (cu excepţia unui singur George Balan) şi deputaţilor din majoritatea parlamentară (cu excepţia lui Vladimir Hotineanu)? Absenţa lor a fost atât de vizibilă şi în contrast atât de izbitor cu practica anterioară sau, bunăoară, cu recepţia de ziua Europei din luna mai (unde pe lângă Premier şi dl Coordonator au fost vreo 5-6, minim, deputaţi democraţi şi câţiva miniştri), încat mi se crează impresia că este vorba despre un "boicot" ostentativ, o decizie asumată, evident coordonată şi menită să transmita gazdelor un semnal”, a spus Andrei Popov. 

„Dar ce fel de semnal? Doar unul de nemulţumire faţă de recenta inăsprire a poziţiei americanilor pe subiectul modificării sistemului electoral? Sau şi de avertizare cum că "daca vă luaţi şi voi dupa europeni şi conditionaţi dansul cu respectarea recomandărilor Comisiei de la Venetia, băgaţi de seamă, am putea valsa şi cu alţii, care-s mai puţin capricioşi?”, a declarat Popov. 

Iar asta s-a întâmplat după ce săptămâna trecută a fost adoptată Declaraţia comună privind relansarea Dialogului Strategic Republica Moldova - Statele Unite ale Americii.

„Straniu lucru, nu vi se pare? Vinerea trecută anunţi că relansezi ditamai Dialogul Strategic cu SUA, iar peste exact o săptămână nici premierul, nici speakerul, nici miniştrii sau deputaţii tăi nu vin la recepţia oferită de partenerul tău strategic? Oare doar insistenţa dnei Bridget Brink pe subiectul modificării sistemului electoral e de vină? Sau a contat şi faptul că, de această dată, oficialul american (cel puţin din câte cunosc eu) nu s-a mai întâlnit cu Preşedintele Partidului Democrat/Coordonatorul coaliţiei de guvernare?”, spune analistul politic.

„Şi iată aici - morala: Atunci când în locul unor instituţii independente care să lucreze în interesul cetăţenilor şi în baza interesului naţional avem dominarea unor structuri informale de putere (ghidate în primul rând de interese corporative, nici macar partiinice) nu există nici o garanţie ca mâine, sau luna viitoare, sau peste un an sau în 2019, cineva, acel Cineva care are aproape toată puterea în stat, nu va decide - desigur în mod SUVERAN - ca în interesul lui este mai convenabil sa întoarcă Moldova la 180 de grade?”, a conchis Andrei Popov.