Deşi este privit ca un gest inofensiv, medicii psihologi avertizează că rosul unghiilor poate avea la bază afecţiuni mentale periculoase. Psihologii avertizează că acest gest automutilant are la bază o afecţiune mentală destul de serioasă, se spune într-un articol pe Daily Mail.

Conform specialiştilor, rosul unghiilor se poate transforma într-un viciu foarte periculos, fiind mai greu de renunţat la el decât la fumat. Cadrele medicale au desfăşurat o serie de studii cu privire la acest obicei şi iau în calcul încadrarea acestuia de la un gest inofensiv la tulburare obsesiv-compulsivă.

Asociaţia Psihiatrică din Statele Unite ale Americii se pregăteşte să încadreze rosul unghiilor sub categoria gesturilor automutilante în următorul număr al Manualului de Diagnostic al Bolilor Mintale, potrivit postului de televiziune NBC. Mai mult de atât, rosul unghiilor s-ar putea asemăna cu comportamentul caracteristic sindromului ADHD, scrie csid.ro.

„La fel cum procedează pacienţii care se trag de păr sau îşi cauzează răni pe suprafaţa pielii, gesturi automutilante, cei care îşi rod unghiile pot ajunge să fie încadraţi în aceeaşi categorie cu persoanele care suferă de instabilitate mintală, dar asta într-o categorie foarte restrânsă de pacienţi”, a explicat medicul Carol Mathews, psihiatru la Universitatea din California, conform NBC.

Rosul unghiilor este privit ca un obicei foarte grav atunci când pacientul care îl practică îşi cauzează singur durere, neputând apoi să îşi mai folosească mâinile, deoarece rănile provocate pot duce la infecţii severe. De asemenea, atunci când îşi rod unghiile oamenii sunt expuşi la o serie de boli, deoarece microbii pot fi astfel răspândiţi din unghii pe buze sau direct în cavitatea bucală.

Despre faptul că Plahotniuc ar avea probleme psihice a vorbit, acum câţiva ani, şi un psihiatru cu renume din străinătate. În urma unei expertize medico-legale, psihiatrul l-a diagnosticat pe oligarh cu „tulburare antisocială de personalitate”.

Potrivit analizei, tulburarea antisocială se manifestă prin neconformarea la normele sociale, dezinteres şi ignorare a legii (conduite amorale repetate); tendinţa pervazivă de a minţi pentru profit personal sau/şi plăcere; spontaneitate a acţiunilor deviante, datorată necesităţii satisfacerii imediate a impulsurilor; iritabilitate şi agresivitate repetată, reprezentate prin atacuri la persoane, ameninţări, şantaj, tratamente inumane; iresponsabilitate în onorarea obligaţiunilor sociale şi financiare; lipsa totală a remuşcărilor pentru faptele sale.

Potrivit psihiatrului Gabbard, M.D., profesor de psihiatrie, Director al Clinicii Psihiatrice Baylor, disfuncţiile profunde în personalitatea lui Plahotniuc se manifestă prin următoarele caracteristici comportamentale: egocentrism marcant, lipsa totală a culpabilităţii, se mândreşte cu faptul că niciodată nu-şi iartă duşmanii şi nu lasă niciodată nepedepsită vreo acţiune ce l-a deranjat, este ferm convins că trebuie să-i pedepsească pe toţi cei care nu l-au apreciat – ei merită să se chinuie, să aibă dosare penale, să fie persecutaţi, iar pedeapsa întotdeauna trebuie să fie una publică, ca învăţătură pentru alţii; este extrem de manipulator, bravează, simulează şi minte virtuos, motivat de invidie şi de posesivitate; refuză să se adapteze normelor morale şi sociale, nu-l interesează părerile, principiile, sentimentele celorlalţi, subiectul are o intuiţie extrem de dezvoltată în identificarea punctelor dureroase ale oamenilor care-l înconjoară, devine exploziv la cel mai mic indiciu că nu el este superior în toate (idealizează propria imagine), degradează la episoade micropsihotice paranoice (se manifestă prin interpretarea celor din jur ca fiind ba idoli, ba inamici, dar proşti şi inferiori lui, suspiciozitate bolnavă, necesitate obsesivă de a controla anturajul).

Vedeţi aici portretul psihologic integral al lui Vladimir Plahotniuc.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici