Moldova riscă să piardă 7,1 milioane de euro de la Fondul Global pentru prevenirea și controlul HIV/SIDA

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Consiliul Național de Coordonare a programelor naționale de profilaxie și control al infecției HIV/SIDA, infecțiilor cu transmitere sexuală și tuberculozei a decis ieri excluderea Recipientului Principal (implementator principal) din partea organizațiilor neguvernamentale, din domeniul HIV/SIDA din Moldova, din procesul de gestionare a surselor Fondului Global de Combatere a SIDA, TB și Malariei.

Reprezentanții CNC și-au motivat decizia prin faptul că cheltuielile ambilor Recipienți de administrare al grantului în valoare de 7,1 milioane de euro, oferit de organizația internațională, sunt prea costisitoare pentru țară. În urma votului, la care reprezentanții Recipienților Principali au fost rugați să părăsească sala, membrii Consiliului din partea Guvernului au decis că Moldova se poate descurca cu un singur Recipient Principal al resurselor financiare, conform e-sanatate.md.

Acesta este Instituția Publică „Unitatea de Coordonare, Implementare şi Monitorizare a Proiectelor în Domeniul Sănătății” (UCIMP), subordonată statului. Vom preciza că Moldova are în prezent doi implementatori principali – unul care reprezintă sectorul guvernamental (UCIMP) și unul neguvernamental (Centrul PAS). Aceștia au la rândul lor subrecipienți.

Agenda de ieri a CNC cuprindea două subiecte – discuții pe marginea implementării granturilor cu privire la prevenirea și combaterea HIV/SIDA și tuberculozei. În loc să discute însă care vor fi activitățile prioritare pentru țară, așa cum s-a anunțat în agenda ședinței, membrii Guvernului în CNC au propus discutarea aranjamentului de implementare al grantului. Mai simplu, aceștia s-au înțeles să decidă cu câți Recipienți Prinipali rămâne Moldova la Fondul Global. Pentru excluderea din ecuație a sectorului neguvernamental s-au exprimat 10 membri ai sectorului guvernamental, iar reprezentanții partenerilor de dezvoltare sau abținut de la vot.

Mai multe detalii citiţi aici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...