Parlamentul a aprobat în prima lectură Reforma Guvernului

Parlamentul-Republicii-Moldova-sediul-nou

Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege cu privire la Guvern. Majoritatea deputaților prezenți au susținut documentul dezbătut în prima lectură astăzi, 30 iunie.

Menirea proiectului rezidă în asigurarea cadrului legislativ necesar pentru realizarea reformei administrației publice. De asemenea, urmează să fie consolidate responsabilitățile autorităților publice, funcțiile, împuternicirile și domeniile de activitate ale Guvernului, exercitarea interimatului postului de prim-ministru și delimitate sarcinile politice de cele administrative. Unica funcție politică rămâne cea a miniștrilor, care vor fi desemnați de către membrii Guvernului în baza criteriului de integritate al acestora.

Secretarii de Stat vor asigura atribuțiile administrative privind activitatea ministerelor și interimatul postului de ministru, în caz de necesitate, iar funcția de viceministru va fi exclusă. În acest context urmează exceptarea enumerării exprese a ministerelor și acordarea Premierului dreptului de a modifica lista acestora printr-o procedură simplificată.

Responsabil de implementarea reformei Guvernului este Centrul de Implementare a Reformelor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente