Raportare financiară şi statistică simplificată pentru agenţii economici. Parlamentul a abrogat articolul privind Carnetul de Muncă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Procesul de raportare financiară şi statistică pentru agenții economici a fost simplificat. Parlamentul a aprobat în cadrul şedinţei plenare de astăzi, modificări şi completări la Codul Fiscal şi Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală. Potrivit documentului, va fi creată o platformă unică de raportare online, la care vor fi conectate Inspectoratul Fiscal de Stat, Casa Naţională de Asigurări Sociale, Compania Naţională de Asigurări în Medicină, în scopul excluderii dublării informaţiei prezentate de agenţii economici către instituţiile publice.

Una dintre modificări prevede abrogarea articolului din Codul Muncii privind „Documentele ce confirmă munca la angajatorul persoană fizică”, adică contractul individual de muncă şi Carnetul de Muncă.

Potrivit documentului aprobat în lectură finală, amendamentele au drept scop simplificarea procesului de raportare financiară şi statistică prin lansarea unei platforme unice de raportare la Inspectoratul Fiscal de Stat (SFS), Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM), excluderea dublării informaţiei prezentate de agenţii economici către instituţiile publice şi stabilirii organului responsabil pentru recepţionarea şi procesarea lui.

Actualmente, agenţii economici din Republica Moldova care au persoane angajate sunt obligaţi să prezinte cinci rapoarte diferite, care se referă la plăţile salariale, impozitele aferente şi unele aspecte privind relaţiile de muncă, ceea ce cauzează costuri şi timp pentru întreprinzători. „În scopul optimizării raportării către autorităţile publice, proiectul amendamentelor propune substituirea celor cinci rapoarte existente cu un raport unificat FSIC16”, care va include toate cele 5 rapoarte și „va elimina dublarea datelor raportate și volumul raportărilor cu circa 40 la sută”.

Noile amendamente prevăd și eliminarea carnetelor de muncă și a schemei de încadrare în muncă la unitățile economice. Aceste date urmează a fi reflectate în raportul unificat.

Pentru a intra în vigoare, legea urmează să fie promulgată de Președintele țării și publicată în ”Monitorul Oficial”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...