Doi deputaţi cer IGP şi Procuraturii informaţii despre locul aflării lui Evgheni Şevciuk, dar şi dacă este cercetat penal pentru separatism

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Doi deputaţi în Parlament solicită Inspectoratului General al Poliţiei şi Procuraturii Generale informaţii privind locul aflării liderului separatist Evgheni Şevciuk în dreapta Nistrului, precum şi dacă acesta este sau urmează a fi cercetat penal pentru „separatism”. Asta după ce în presă au apărut informaţii privind aflarea la Chişinău a fostului pretins preşedinte al Transnistriei, unde s-a ascuns de forţele necontrolate din stânga Nistrului, fiind cercetat penal pentru spălarea fondurilor publice în proporţii deosebit de mari.

Deputatul Petru Ştirbate, ales pe lista PLDM, a menţionat la finalul şedinţei de astăzi a Parlamentului că, la data de 12 iunie 2013, în timp ce se întorcea de la un simpozion internaţional de la Kiev,  a fost reţinut împreună cu directorul Agenţiei Medicamentului, Mircea Cosma, la „hotarul cu Transnistria”. „Am stat patru ore sub Kalaşnikov şi eu şi domnul Cosma. Ulterior, am intervenit la Ministerul de Externe, ulterior la domnul prim-ministru Leancă, a comunicat cu domnul Şevciuk, la care domnul Şevciuk a spus că asta e legea statului lui şi el nu are de gând să o schimbe pentru un deputat din Republica Moldova. Acum, în contextul celor scrise în presă, că domnul Şevciuk se află pe teritoriul Republicii Moldova, vin cu două întrebări, una către Inspectoratul General al Poliţiei, unde rog să ne cocumunice dacă este localizat locul unde se află domnul Şevciuk şi dacă este luat sub protecţie”, a solicitat Ştirbate.

A doua întrebare a fost adresată Procuraturii Generale, Ştirbate solicitând să fie informat dacă „pe numele domnului Şevicuk, fost preşedinte al regiunii separatiste Transnistria, este deschis vreun dosar penal sau dacă se examinează astăzi cazul de a deschide un dosar conform articolului 339 a Codului Penal ce ţine de separatism”. Acesta a solicitat răspunsuri în scris şi a anticipat, menţionând că va publica răspunsurile primite.

Vedeţi şi: Deputat moldovean, despre „refugierea” lui Şevciuk la Chişinău: Mă macină un sentiment amar şi egoist de nedreptate

Deputatul liberal Roman Boţan, preşedintele Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică s-a alăturat solicitării, completând doar „ca aceste răspunsuri să fie prezentate de la tribuna Parlamentului”.

„Plus la aceasta, să se prezinte o informaţie referitor la acţiunile care sunt întreprinse în privinţa persoanelor care uzurpează puterea de stat în Republica Moldova, de către Procuratura Generală o informaţie generală, nu doar la acest subiect”, a mai solicitat Roman Boţan, solicitând şi o informaţie referitor la „persoanele care se ocupă de mercenariat”.

Vedeţi şi: Şevciuk a fugit de „persecutări” pe malul drept al Nistrului. Fostul lider transnistrean spune că a fost „comandat” de proprietarul „Sheriff”

 Articolul 339. Uzurparea puterii de stat
    (1) Acţiunile săvîrşite în scopul uzurpării sau menţinerii forţate a puterii de stat cu încălcarea prevederilor Constituţiei Republicii Moldova se pedepsesc cu închisoare de la 10 la 15 ani.
    (2) Aceleaşi acţiuni care au provocat:
    a) schimbarea prin violenţă a orînduirii constituţionale a Republicii Moldova; 
    b) decesul unei persoane;
    c) alte urmări grave
    se pedepsesc cu închisoare de la 12 la 20 de ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...