16:25:28 28.03.2024
Stiri

OPINIE // Fuga lui Șevciuk din regiunea transnistreană l-ar putea transforma pe acesta într-un soi de „disident politic"

Politică 29.06.2017 10:30 Vizualizări3122 Autor: Ziarul National
OPINIE // Fuga lui Șevciuk din regiunea transnistreană l-ar putea transforma pe acesta într-un soi de „disident politic Argumentul
Dionis Cenușă


Fostul așa-zis președinte al regiunii transnistrene, Evgheni Sevciuk, care a venit pe malul drept al Nistrului, după ce pe numele său a fost pornit, la Tiraspol, un dosar penal pentru deturnarea fondurilor publice, ar putea determina relansarea dialogului între Igor Dodon și actualul așa-zis lider al Transnistriei, Vadim Krasnoselski.

De această părere este analistul Dionis Cenușă, care comentează „adăpostirea” lui Șevciuk pe malul drept al Nistrului.

„Foștii reprezentanți ai administrației de la Tiraspol nu pot găsi un loc mai sigur decât malul drept al Nistrului pentru a evada de dosarele inițiate de autoritățile neligitime ale regiunii separatiste. Or, Șevciuk nu s-a refugiat în Ucraina, unde ar fi putut fi impus să devină o sursă importantă de informație pentru autoritățile ucrainene, pentru care regiunea transnistreană emană pericole de securitate. Fuga lui Șeviciuk din regiunea transnistreană l-ar putea transforma pe acesta într-un soi de „disident politic" de care Krasnoselski nu are nevoie. Prin urmare, Krasnoselski ar putea cere „extrădarea” lui de la Chișinău. Aceasta solicitare l-ar putea interesa pe președintele Dodon, care astfel ar vrea să impulsioneze dialogul cu Krasnoselski, puternic șifonat in ultimul timp. În orice caz, democrații și Plahotniuc ar putea juca această carte pentru a discredita admnistrația separatistă, inflamând dialogul Dodon-Krasnoselski”, susține Cenușă.

CITIȚI și Șevciuk confirmă că e la Chișinău, dar spune că a fugit de un oligarh din Transnistria

În opinia analistului, Chișinăul este obligat să-l interogheze pe Șevciuk pe marginea contractelor privind energia electrică, în baza cărora „Energokapital” a livrat energie către „Energocom” în perioada 2015-2017.

„Printre fondatorii „Energokapital” se află și oameni apropiați lui Șevciuk, care este autorul schemelor de intermediari la livrarea de energie electrică către malul drept. Un asemenea comportament al instituțiilor moldovenești este însă puțin probabil, deoarece „Energokapital” era suspectat că ar deține relații cu persoanele din anturajul lui Vlad Plahotniuc. Or, „Energokapital”-ul șifona milioane de dolari prin intermediul „VictoriaBank”, a cărei administrație era în umbra actualului lider al democraților. Ne așteptăm însă la declarații interesante din partea lui Șevciuk, care ar putea deveni la fel de util, precum Șor în turnarea lui Filat, doar că în raport cu administrația de la Tiraspol”, a scris Dionis Cenușă pe Facebook.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md