Șeful Oficiului NATO din Chișinău, Kristina Baleisyte, și-a început activitatea. Oficiul însă mai așteaptă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autoritățile moldovene au anunțat că deschiderea Oficiului de legătură al NATO la Chișinău se amână din nou. Oficiul urma să fie deschis încă în aprilie 2017. Totuşi, şeful Oficiului NATO din Chișinău, Kristina Baleisyte, și-a început deja activitatea.

Au urmat demersurile ostile ale președintelui pro-rus Igor Dodon, care a declarat la Bruxelles că „dacă va fi deschis, Oficiul NATO va fi închis după 2018” când el speră ca socialiștii să obțină majoritatea în Parlament (urmare a alegerilor din 2018) și să denunțe acordul deja ratificat.

Premierul Pavel Filip a reacționat aproape imediat. În cadrul unei ședințe a Guvernului din 8 februarie 2017, el i-a cerut ministrului adjunct de Externe, Lilian Darii, să monitorizeze atent subiectul privind deschiderea Oficiului NATO, astfel încât „să nu fie admise nici un fel de piedici”.

La 23 martie 2017, la finalul ședinței comune de guvern România – Republica Moldova, de la Piatra Neamț, premierul moldovean Pavel Filip asigura că Oficiul NATO va fi deschis în luna iulie și argumenta că pro-rusul Dodon nu va putea bloca acest proces pentru că „Republica Moldova este o țară parlamentară și desigur că deciziile importante se iau la Guvern și Parlament”.

Ministerul de Externe de la Chișinău a anunțat săptămâna aceasta că deschiderea Oficiului NATO va fi, totuși, amânată. Motivul oficial invocat de autoritățile de la Chișinău este că edificiul se află în reparație și nu se știe cât va dura amenajarea tehnică și lucrările de reconstrucție.

În legătură cu aceasta, contactat de DW, un oficial NATO a precizat că „în 2016, NATO și Republica Moldova au convenit să numească șeful Oficiului NATO din Chișinău, entitate care va promova cooperarea practică și va facilita sprijinul pentru reforme”.

Potrivit oficialului NATO citat, ofițerul de legătură al NATO, Kristina Baleisyte, se află deja la Chișinău, activează deja în Republica Moldova, fiind acreditată de autoritățile moldovene. „De asemenea, s-a convenit asupra amplasării Oficiului de legătură al NATO din Chișinău. În prezent, însă, clădirea se află în construcție, Oficiul urmând a fi deschis pe parcursul anului curent, odată cu finalizarea lucrărilor de construcție”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...