05:28:33 25.04.2024
Stiri

Viceministrul de Externe, discurs la Viena: Statul SPECIAL pentru Transnistria și retragerea trupelor militare rusești

Politică 28.06.2017 17:54 Vizualizări2204 Autor: Ziarul National
Viceministrul de Externe, discurs la Viena: Statul SPECIAL pentru Transnistria și retragerea trupelor militare rusești MFA


Negocierile oficiale în formatul „5+2” privind procesul de reglementare a conflictului transnistrean trebuie reluate, inclusiv prin identificarea unor soluţii pentru problemele cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, care în final să ducă la elaborarea unui statut special pentru regiunea transnistreană, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Declarația este parte a discursului ținut la Viena de către viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Lilian Darii, în cadrul Conferinţei anuale a OSCE pentru evaluarea securităţii.

La același eveniment, viceministrul a pledat pentru transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional corespunzător și a cerut retragerea completă şi necondiţionată a forţelor armate ale Federaţiei Ruse de pe teritoriul ţării noastre, în conformitate cu deciziile adoptate în cadrul Summit-ului OSCE de la Istanbul din anul 1999.

Potrivit lui Darii, Republica Moldova este disponibilă să sprijine iniţiativa cu privire la dialogul structurat, axat pe identificarea unor noi paradigme pentru stabilitatea şi securitatea în arealul OSCE.

De asemenea, vicemnistrul a reiterat interesul R. Moldova în modernizarea Documentului de la Viena 2011 privind măsurile de consolidare a încrederii şi securităţii, în vederea sporirii transparenţei militare şi securităţii în spaţiul OSCE.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md