Declaraţiile şefului partidului aflat la guvernare nu inspiră deloc încredere unei părţi a societăţii civile, în opinia căreia Plahotniuc ar sfida oficialii europeni.

„Mie îmi rămâne doar să-mi exprim regretul faţă de faptul că liderii Partidului Democrat care guvernează această ţară nu se conformează nici recomandărilor Comisiei de la Veneţia, nici celor făcute de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Pentru mine aceasta este un semnal clar cu câtă disperare se luptă pentru a rămâne la guvernare. Demonstrează că nici valorile europene, nici parcursul european nu mai sunt o prioritate pentru ei. Prioritatea se pare a fi eschivarea de la răspundere pentru multiplele încălcări ale legii din ultimii ani. Se încearcă de a suprima şi a captura şi mai tare puterea în această ţară. Vom fi nevoiţi să ieşim la proteste”, a spus Lilia Caraşciuc, director executiv Transparency Moldova.

„Nu a părut foarte încrezut aşa cum este de obicei, ceea ce încă o dată demonstrează faptul că i s-a spus altceva la Bruxelles, dar el a venit cu interpretarea proprie. Exact aşa cum face reforme până acum Partidul Democrat care guvernează de unul singur ţara, exact aşa va ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia. Deci, va bifa pe probleme tehnice acolo unde este simplu. Referinţa la consensul larg, care după mine, este fraza cheie din concluzia Comisiei de la Veneţia nu există în Republica Moldova la momentul actual şi nu va putea fi asigurat. Plahotniuc nu va renunţa nici cu riscul să nu îndeplinească recomandările Comisiei de la Veneţia, nici sub riscul blocării anumitor tranşe din finanţarea externă”, a declarat Victor Ciobanu, analist politic.

Mai mult. Plahotniuc a avut şi un mesaj către opoziţia care critică proiectul propus de PD şi PSRM: „Ar fi momentul ca opoziţia şi alţi contestatari ai acestui proces să aibă o atitudine mai constructivă. Este momentul ca opoziţia să înceteze lupta împotriva cetăţenilor, lupta împotriva dreptului lor legitim de a-şi alege direct deputaţii. Vom iniţia o nouă serie de dezbateri la nivel naţional cu privire la schimbarea sistemului electoral şi introducerea votului mixt”.

Afirmaţiile au provocat consternarea politicienilor atât din opoziţia parlamentară, cât şi extraparlamentară. Liderii formaţiunilor spun că acest proiect de lege va distruge democraţia în ţara noastră.

„Eu le recomand să meargă să vorbească cu oamenii, să citească rezultatele sondajelor şi să vadă care sunt politicienii cei mai detestaţi de oameni. Guvernarea sfidează în continuare comunitatea internaţională şi pierde bruma de legitimitate externă pe care o mai are. Ei încearcă să şantajeze acum şi Occidentul cu înrăutăţirea situaţiei din Republica Moldova doar ca să fie lăsaţi la putere. Avem la guvernare un partid cu trei procente sprijin popular, care este disperat şi insistă să schimbe sistemul electoral pentru ca să poată rămână la putere în continuare. Noi ne apărăm libertatea şi dreptul de a alege”, a afirmat Maia Sandu, preşedinte Partidul Acţiune şi Solidaritate.

„Atitudinea lui Plahotniuc este similară cu cea a lui Ianukovici, cu partidul căruia PD este în strânsă colaborare şi se alimentează din aceleaşi surse - corupţie, protecţionism, hoţie. Şi e de înţeles, întrucât ambii sunt nişte mafioţi care, după ce au jefuit cetăţenii, pentru a se salva de la răspundere penala şi a se menţine la putere au recurs la modificarea sistemelor electorale, fără să le pase de ţară şi interesele oamenilor. Pe noi ne preocupă democraţia, libertatea, siguranţa şi bunăstarea cetăţenilor, reîntregirea familiilor acasă, lângă copii şi părinţi, iată de ce proiectele economice, anticorupţie şi chiar cel de îmbunătăţire a sistemului electoral sunt în beneficiul oamenilor. Dacă e de discutat ceva constructiv, atunci doar proiecte în interesul oamenilor si nu a unei grupări pretins politice”, a declarat Andrei Năstase, preşedinte Platforma Demnitate şi Adevăr.

„Nici nu ştii cum uneori te minunezi de unele declaraţii, chiar nu nici nu ştii cum să reacţionezi. Dacă atât de mult îşi doreşte o opoziţie constructivă, totuşi ar fi mai bine să consulte anumite proiecte pe care le înaintează în societate până la înregistrare, apoi după asta, când este găsit numitorul comun, poftim, atunci e clar că poate fi înregistrat şi să meargă mai departe pentru a fi dezbătut în Parlament. Eu sunt sigur că va fi votat acest proiect, am spus şi mai înainte, va fi votat fie la sfârşit de sesiune sau înainte de sărbători, aşa când lumea mai puţin urmăreşte asemenea tipuri de subiecte”, a spus Lilian Carp, deputat PL.

„Multe din aceste învinuiri sunt pur şi simplu ridicole pentru că partidele de opoziţie şi cele parlamentare cum este PLDM şi alte partide au tot dreptul să-şi manifeste nesusţinerea, nesprijinul acestei acţiuni a guvernării cu o legitimitate foarte dubioasă. Problema schimbării sistemului electoral este una inventată. Ceea ce face astăzi Partidul Democrat este absolut antieuropean. Continuă o luptă pentru supravieţuirea unui regim antipopular şi în acest sens eu nu văd posibilităţi pentru cooperare în salvarea acestui duet Plahotniuc-Dodon”, a afirmat Viorel Cibotaru, preşedinte PLDM.

Am încercat să discutăm şi cu deputaţi din PCRM, dar şi cu vicepreşedintele formaţiunii „Partidul Nostru”, Ilian Caşu, însă nu ne-au răspuns la telefon. Menţionăm că un şir de oficiali europeni au exprimat opinii critice la adresa iniţiativei PD şi PSRM de a modifica sistemul electoral. Printre cei care au îndemnat guvernarea să respecte întocmai avizul Comisiei de la Veneţia este preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, comisarul pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Johannes Hahn, dar şi reprezentanţii serviciului diplomatic european de pe lângă Înaltul Reprezentant Federica Mogherini. Şi asistentul adjunct al Secretarului de Stat al SUA, Bridget Brink, a îndemnat guvernarea să implementeze în totalitate recomandările Comisiei de la Veneţia, care a constatat că există riscuri pentru influenţarea viitorilor deputaţi de către oameni de afaceri şi a recomandat să nu fie schimbat sistemul de vot.