Evoluțiile din dosarul transnistrean, discutate de vicepremierul Gheorghe Bălan cu o delegație din Marea Britanie

Vicepremierul Gheorghe Bălan a primit astăzi în vizită o delegație din Marea Britanie, condusă de Directorul adjunct al Directoratului Europa de Est şi Asia Centrală al Ministerului Afacerilor Externe al Marii Britanii Jennifer MacNaughtan, oficialul fiind însoțit de Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Republica Moldova E.S. Lucy Joyce şi Adjunctul Interimar al Misiunii John Mitchell.

În cadrul întrevederii vicepremierul a informat interlocutorii despre ultimele evoluții în dosarul transnistrean, perspectivele de soluționare a problemelor existente, precum şi despre reformele implementate în R. Moldova.

Referindu-se la procesul de reglementare transnistreană, Gheorghe Bălan a subliniat că autorităţile de la Chişinău depun eforturi conjugate pentru a menţine active toate platformele de dialog existente şi a oferi suportul necesar populaţiei şi agenţilor economici din regiunea transnistreană.

De asemenea, au fost abordate subiecte precum: accesul fermierilor din r-nul Dubăsari la terenurile agricole, asigurarea condiţiilor adecvate de activitate pentru şcolile cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană, barierele existente în calea liberei circulaţii ş.a.

Un alt subiect al discuțiilor a vizat instituirea controlului în comun la frontiera de stat moldo-ucraineană pe segmentul central (transnistrean) al acesteia, iniţial la punctul de trecere „Cuciurgan-Pervomaisc” şi ulterior la celelalte puncte de pe segmentul respectiv.

În acest sens, Gheorghe Bălan a menționat că măsura luată este orientată mai mult spre simplificarea procedurilor vamale şi spre facilitarea activităţii agenților economici din regiune.

În context, vicepremierul a subliniat că la momentul de faţă peste 2400 de agenţi economici din regiunea transnistreană sunt luaţi la evidenţă la Camera Înregistrării de Stat şi au posibilitatea să-şi exporte producţia pe piețele UE, beneficiind pe deplin de toate oportunităţile existente în comerţul cu statele-membre ale UE.

La rândul său reprezentanţii Marii Britanii au menţionat că autorităţile britanice vor susţine şi în continuare promovarea reformelor şi dezvoltarea economică a Republicii Moldova, inclusiv în procesul de reintegrare a ţării.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare