22:23:56 19.04.2024
Stiri

VIDEO // O nouă rundă de DEZBATERI privind schimbarea sistemului electoral. Argumente „PRO” și „CONTRA” modificării sistemului

Politică 27.06.2017 17:00 Vizualizări1996 Autor: Ziarul National
VIDEO // O nouă rundă de DEZBATERI privind schimbarea sistemului electoral. Argumente „PRO” și „CONTRA” modificării sistemului


O nouă rundă de dezbateri „PRO” sau „CONTRA” modificării sistemului electoral a avut loc astăzi într-un alt raion, la Anenii Noi. Majoritatea celor prezenți în sală au afirmat că vor să-și aleagă deputatul, iar când acesta nu-și face treaba, să-l poată demită. La dezbateri au fost prezenți deputatul democrat Eugen Nichiforciuc, care a încercat să convingă audiența că sistemul trebuie modificat, iar de partea cealaltă - vicepreședintele „Partidului Nostru”, Dumitru Ciubașenco, și deputata comunistă Elena Bodnarenco.

Deputatul PD, Eugen Nichiforciuc a spus că formațiunea pe care o reprezintă nu va renunța la introducerea sistemului mixt, care permite alegătorilor să-și aleagă singuri deputații pe care doresc să-i vadă în Parlament. „Noi am promis asta alegătorilor și ne vom îndeplini promisiunile. Vrem să fim cinstiți și corecți față de cetățeni. Propunem ca deputații să fie aleși de popor. Oamenii trebuie să-i cunoască pe cei care-i aleg. PD a pornit în 2013 cu inițiativa schimbării sistemului de vot. Am promis alegătorilor că vom duce acest lucru până la capăt”, a spus Nichiforciuc.

De partea cealaltă, Dumitru Ciubașenco a menționat că guvernarea vine cu un asemenea proiect pentru a rămâne la putere. „Principalul nostru argument în ce privește schimbarea sistemului electoral este unul de ordin politic. Noi suntem contra acestei schimbări”, a punctat vicepreședintele „Partidului Nostru”.

Imediat lui Ciubașenco i s-a reproșat din sală că nu este sincer, deoarece în 2009, atunci când a candidat pentru funcția de deputat din partea PLDM, opta pentru alt sistem de vot. „Atunci împreună am luptat cu dumneavoastră și cu toate partidele au luptat pentru votul uninominal și dvs. primul ați fost care ați spus să fie vot mixt. Când ați fost cinstit, atunci sau astăzi?”, l-a întrebat domnul Moroșanu, aflat în sală.

Ciubașenco a spus că dânsul nu a fost niciodată membru al PLDM.

Deputata PCRM, Elena Bodnarenco, a reiterat poziția partidului pe care la prezentat la dezbatere. Comuniștii spun că sunt categoric împotriva schimbării sistemului electoral.

Cetățenii care au participat la dezbateri spun că se pronunță pentru schimbarea sistemului electoral, iar argumentul lor de bază a fost că oamenii trebuie să-i cunoască personal pe cei pe care îi aleg. În opinia lor, nu este normal să fie votate niște liste de partid, cu oameni pe care nu-i cunosc.

Amintim că dezbateri similare au mai avut loc la Edineț, Comrat, Cahul și Bălți. Următoarea rundă de dezbateri, care sunt organizate de Asociația „Promo – Lex”, va avea loc la Ungheni.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md