23:45:01 18.04.2024
Stiri

Obiectivul AMBIȚIOS anunțat de premierul Filip în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Politică 26.06.2017 21:10 Vizualizări2217 Autor: Ziarul National
 Obiectivul AMBIȚIOS anunțat de premierul Filip în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei


Prim-ministrul Pavel Filip, care a ținut astăzi un discurs în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), susține că obiectivul central al actualei guvernări este încheierea procedurii de monitorizare a țării noastre.

Potrivit premierului, această prioritate este inclusă în Programul de activitate al Guvernului R. Moldova şi în Planul de acţiuni pentru anii 2016-2018. „Executivul contează în continuare pe sprijinul APCE în aplicarea reformelor şi trecerea la dialogul post-monitorizare. Vă asigur că a venit timpul pentru a fi făcut acest pas și pentru a fi identificate argumentele și probele care să susțină acest deziderat firesc. R. Moldova are un potenţial real de a asigura o abordare diferențiată, iar cetățenii săi merită să fie încurajați şi asigurați că au un loc al lor în spaţiul european al valorilor democratice”, a subliniat sursa citată.

Şeful Executivului a menţionat principalele rezultate ale cooperării R. Moldova cu APCE şi comitetele de monitorizare ale Consiliului Europei. Printre acestea se numără implementarea Strategiei de reformare a sectorului justiţiei, intrarea în vigoare a Legii privind reformarea instituţiei procuraturii, implementarea Legii privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, instituirea unui mecanism eficient de coordonare a politicilor în domeniul luptei împotriva traficului de ființe umane, realizarea Strategiei naţionale de descentralizare, adoptarea Strategiei de consolidare a relaţiilor interetnice în R. Moldova, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

O altă reformă ambiţioasă şi complicată este cea a administraţiei publice, fiind demarată restructurarea Guvernului, a menționat Filip. De asemenea, prim-ministrul a informat APCE că au fost întreprinse măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de activitate pentru mediul de afaceri prin reducerea birocraţiei, o atenţie aparte fiind acordată dezvoltării sectorului IT.

În cadrul întrevederii cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, prim-ministrul adiscutat despre proiectele prioritare ale Planului de acţiuni al CoE pentru R. Moldova 2017-2020, lansat la 31 mai 2017, la Chișinău, dar și despre schimbarea sistemului electoral.

Pavel Filip a apreciat cooperarea și asistența Comisiei de la Veneţia şi a declarat că va fi asigurat dialogul continuu pe marginea acestui proiect de lege, se arată în comunicatul Executivului. „Vom analiza atent toate recomandările Comisiei de la Veneția și vom implementa soluțiile identificate. Colegii din instituțiile naționale responsabile vor continua lucrul împreună cu experții Comisiei pe marginea recomandărilor, pentru a asigura o lege bună finală”.

Jagland a subliniat necesitatea acordării unei atenții prioritare asupra reformei justiției și luptei împotriva corupţiei, asigurând autorităţile R. Moldova de sprijinul plenar al Consiliului Europei în acest sens.

În cadrul vizitei sale la Strasbourg, premierul a mai avut întâlniri cu conducerea CEDO, cu vicepreședintele APCE, Antonio Gutierrez, cu co-raportorii APCE pentru Republica Moldova: Valentina Leskaj și Egidijus Vareikis, precum și cu preşedintele Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale, Gudrun Mosler-Tornstrom. De asemenea, la Strasborg a fost inaugurată o expoziție a portului popular al R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md