Expoziție a portului popular al Republicii Moldova, inaugurată la Strasbourg

La Strasbourg, a avut loc astăzi vernisarea expoziției dedicate Zilei Naționale a Portului Popular al Republicii Moldova. Aceasta se va desfăşura în perioada 26 – 30 iunie. În cadrul acesteia sunt expuse 22 de fotografii care reprezintă portul popular din colecția Muzeului National de Etnografie şi Istorie Naturală, precum și 5 costume naționale și 6 ii de la Casa Cristea.

La eveniment au participat premierul  Pavel Filip, ministrul Culturii, Monica Babuc, oficiali europeni și moldoveni.

Premierul a remarcat faptul că Ziua Portului Popular, sărbătorită pentru al doilea an în mod oficial, este un moment de redescoperire a patrimoniului cultural al Republicii Moldova și de întoarcere la rădăcini: „Anume în astfel de momente înțelegem mai profund cine suntem și de unde venim, ne conectăm la moştenirea noastră și apreciem mai bine bogăția spirituală a acestor locuri”.

Totodată, şeful Executivului a apreciat că portul popular este un element foarte drag al tradițiilor moldovenești, care reprezintă identitatea Republicii Moldova, exprimă creativitatea națională și dragostea de frumos.

La rândul său, ministrul Culturii, Monica Babuc, a spus că Ziua Portului Popular demonstrează diversitatea multiculturală a Republicii Moldova și contribuie la consolidarea societății noastre.

Precizăm: în Republica Moldova duminică a fost sărbătorită cea de-a două ediție a Zilei Naționale a Portului Popular. Ediția din acest an a conținut trei componente prioritare: costumul de patrimoniu, costumul oaspete, costumul modern inspirat de cel tradițional.

Scopul sărbătorii a fost valorificarea costumului autentic popular românesc și ale etniilor din țară, cunoașterea pieselor componente ale costumului și ale simbolurilor acestuia, precum și promovarea tehnicilor de confecţionare a costumului popular pe plan naţional şi internaţional.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.