(DOC) Scrisoare de la Bruxelles: Europarlamentari din cinci grupuri politice cer retragerea proiectului privind votul mixt

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mai mulţi parlamentari europeni, membri ai grupurilor politice din Parlamentul European, cer autorităţilor de la Chişinău să renunţa la proiectul privind schimbarea sistemului electoral de vot în unul mixt, după avizul negativ dat de experţii Comisiei de la Veneţia. Aceştia au adresat o scrisoare în acest sens preşedintelui Igor Dodon, speakerului Andrian Candu şi prim-ministrului Pavel Filip.

Europarlamentarul Cristian Preda a publicat o declaraţie semnată de 24 de europarlamentari, transmisă oficialilor de la Chişinău, în care se cere retragerea proiectului privind schimbarea sistemului electoral de vot.

„După ce, acum o săptămână, le-am cerut, în întâlnirea avută la Bruxelles, domnilor Filip, Candu, Lupu și Plahotniuc să retragă proiectul de lege care modifică sistemul de vot din Moldova, azi mi se alătură alți 24 deputați europeni din grupurile PPE, liberal, conservator, socialist și ecologist, prin intermediul unei scrisori adresate responsabililor politici de la Chișinău”, anunţă europarlamentarul Preda.

Conform declaraţiei semnate de europarlamentari, „modificarea sistemului electoral provoacă întrebări serioase privind angajamentele voastre (PD şi PSRM – n.r) la procesele democratice”.

„Adoptarea noii legi electorale într-o manieră netransparentă, fără o consultare reală a opoziţiei şi societăţii civile, ne face să credem că o asemenea schimbare vine să aducă beneficii pentru câteva persoane şi nu pentru poporul Republicii Moldova. Modificarea sistemului electoral este o reformă substanţială şi fără acceptul tuturor părţilor interesate va slăbi încrederea oamenilor în procesul electoral”, se arată în scrisoare.

Astfel, parlamentarii europeni transmis că aşteaptă de la autorităţile de la Chişinău reforme în privinţa problemelor reale ale oamenilor, precum lupta împotriva corupţiei, investigarea jafului bancar şi recuperarea banilor furaţi, reforma justiţiei, dar şi asigurarea libertăţii presei şi respectarea drepturilor omului.

Totodată, aceştia îndeamnă autorităţile să ia în serios recomandările experţilor Comisiei de la Veneţia pe marginea proiectului de lege privind noul sistem electoral.

19437532_1497648336968733_4405649814310313567_n

19424166_1497648330302067_452399041018224405_n


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...