Fost șef al Departamentului Instituțiilor Penitenciare și viceministru al Afacerilor Interne, reținut de CNA

Fostul șef al Departamentului Instituțiilor Penitenciare și viceministru al Afacerilor Interne Veaceslav Ceban a fost reținut de ofițerii și procurorii anticorupție. Funcționarului i se incriminează că ar fi trebuit să primească prin intermediul finului de cununie zeci de mii de euro mită pentru a soluționa favorabil un dosar.

Potrivit datelor preliminare ale anchetei, un angajat al Serviciului Vamal, tot el finul de cununie al fostului viceministru, ar fi extorcat și primit 60 000 de euro sub pretextul că ar avea influență, prin intermediul nașului, asupra unor procurori, pentru emiterea unei decizii de scoatere de sub urmărire penală şi clasare a procesului penal.

Denunţătorul este învinuit de fabricarea și punerea în circulație a multiplelor carduri bancare.

Dat fiind faptul că denunțătorul nu dispunea de suma respectivă, întelegerea a ajuns până la vânzarea apartamentului pentru a face rost de bani. Vameșul ar fi găsit și un cumpărător pentru acel imobil, care, însă, nu a putut fi vândut din motiv că era înregistrat pe o terță persoană.

Ulterior, dând asigurări că problema procesului penal poate fi soluționată prin intermediul nașului de cununie, vameșul a prezentat drept argument pasaje din discuția cu acesta pe Viber. În ultimă instanță, s-a convenit că banii vor fi transmiși în două rate câte 45 000 de euro și 15 000 de euro, respectiv, pănă la data de 24 iunie curent.

Urmare a măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală, atât angajatul vamal, cât și fostul viceministru au fost recunoscuți în calitate de bănuiți și reținuți pentru 72 de ore. La moment se întreprind acțiuni de urmărire penală în vederea administrării probelor utile și pertinente pentru stabilirea tuturor circumstanțelor cauzei.

Un dosar penal a fost pornit pe acest caz.. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă până la 7 ani de închisoare.

Urmărirea penală este exercitată de un grup de ofițeri și procurori anticorupție.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.